Za Dluhopisy Republiky vydali lidé necelé tři miliardy korun. Polovinu jich nakoupili senioři

Lidé si v první emisi objednali a uhradili státní dluhopisy určené pouze pro fyzické osoby za 2,92 miliardy korun. Objednávky přitom byly za 3,07 miliardy. Informovalo o tom ministerstvo financí. O tento konzervativní způsob zhodnocení úspor měli zájem zejména Češi vyššího věku: 48 procent lidí z celkových 6420 byly osoby starší 60 let. Průměrný věk všech zájemců činil 57,6 roku.

Ministrstvo zahájilo prodej dluhopisů s názvem Dluhopis Republiky na počátku prosince. Jejich splatnost je šest let a průměrný roční výnos emise bude 2,07 procenta před zdaněním. Dluhopisy z první emise bylo třeba uhradit do středy 23. ledna.

Objem první emise je vyšší než při posledním vydání spořicích státních dluhopisů na jaře 2014, zároveň je ale nižší než při předchozích emisích spořicích dluhopisů vydávaných od roku 2011.

  • Podle dřívějších informací ministerstva financí celkový objem vánoční emise spořicích dluhopisů v prosinci 2013 činil 21,3 miliardy korun. Při jarní emisi 2013 to bylo 17,5 miliardy korun. Vánoční emise 2012 činila zhruba 30 miliard korun.

S vydáváním státních spořicích dluhopisů pro občany začal někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v roce 2011.

Zatím poslední emisi vydalo ministerstvo financí v červnu 2014. Tehdy si objednali lidé v jarní emisi spořicí státní dluhopisy za 1,45 miliardy korun. Objednávky byly ve srovnání s předchozími emisemi výrazně nižší, důvodem bylo podle odborníků nižší úročení dluhopisů. Tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že vyvolat nižší zájem o tehdejší květnovou emisi bylo záměrem jeho úřadu. „Pokud bychom emisní podmínky neracionalizovali, museli bychom ještě více omezit emise ostatních státních dluhopisů, což by se státu prodražilo,“ uvedl v červnu 2014 Babiš.

  • Ministerstvo financí informovalo, že prodej státních dluhopisů pro občany pokračuje. Druhé upisovací období začalo 21. ledna a objednávky bude úřad přijímat do 15. března. Dluhopisy budou následně vydány 1. dubna. Průměrný úrok před zdaněním stanovilo ministerstvo na 1,99 procenta.
  • Další emisi pak MF naplánovalo od 18. března do 14. června s následným vydáním dluhopisů 1. července.
  • Zdroj: ČTK
Vydáno pod