Díky slabé koruně přitečou z evropských fondů miliardy navíc

Olomouc - Díky nedávné intervenci České národní banky a následnému oslabení koruny budou Regionální operační programy moci rozdělit o několik miliard korun více. Jelikož se ale s těmito penězi nepočítalo, není ani jisté, že se všechny stihnou vyčerpat.

Protože se evropské dotace rozdávají v eurech a koruna po intervencích oslabila, bude to znamenat, že žadatelé o dotace v regionálních operačních programech dostanou v české měně více peněz. 

Podle původního scénáře měl například ROP Střední Morava příští rok vyplatit 2,5 miliardy korun. Olomoucký a Zlínský kraj budou mít ale díky slabé koruně už příští rok k dispozici z evropských fondů navíc zhruba 100 milionů korun. Pokud kurz vydrží, do roku 2015 se přitom celková částka navýší o 400 milionů korun. 

Až o půl miliardy vyšší by mohl být i rozpočet pro ROP Jihozápad. Tady chtějí investovat peníze hlavně do stavby silnic v obcích. Mohlo by se tak zaplatit až 20 nových projektů. „Díky změně kurzu eura vůči koruně bude ROP vyhlašovat mimořádnou výzvu na začátku roku 2014, a to ve výši 200 milionů korun,“ uvedla ředitelka ROP Jihozápad Michaela Šímová. 

Ekonomika ČT24 o evropských dotacích (zdroj: ČT24)

Celkový objem peněz pro celou Českou republiku pak podle ředitele Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava Ivana Matulíka naroste až o několik miliard korun. Jenže problém zřejmě bude všechny peníze vyčerpat. O dotace se může žádat do konce tohoto roku a v následujících dvou letech je třeba je utratit. 

Někde se k projektům nestihnou zájemci přihlásit nebo je včas dokončit. V takovém případě vyčleněné peníze Evropská unie neproplatí. Jinde, třeba na Severozápadě, dotace skoro na půl roku zamrzly kvůli policejnímu vyšetřování.

Česko mohlo od roku 2007 v regionálních operačních programech čerpat celkem 750 miliard korun. Jenže všechny peníze se nevyužily. Podle dřívějšího odhadu ministerstva pro místní rozvoj letos Česká republika neutratí až 30 miliard korun a za celé programové období by tato částka mohla činit 70 miliard korun. Po oslabení koruny hodnota nevyužitých dotací zřejmě ještě vzroste.

Vydáno pod