Stávka Lufthansy: Zrušené stovky letů včetně některých spojů s Prahou

Kvůli stávce zaměstnanců ve veřejném sektoru zrušila německá letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, Mnichově, Kolíně nad Rýnem a Brémách stovky letů. Výstražná stávka se dotkne i několika spojů s Prahou. Za vyšší platy se na řadě míst stávkuje také v pozemní dopravě nebo třeba ve školkách.

Největší evropský letecký dopravce Lufthansa zrušil přes 800 plánovaných letů, mezi nimi osmapadesát dálkových. Stávka má dopady i na spojení s Českem; pražské letiště má pro dnešek nahlášeno storno šesti zpátečních letů, řekl mluvčí letiště Roman Pacvoň. Kvůli stávce byly odřeknuty tři spoje mezi Prahou a Frankfurtem, dva zpáteční lety do Mnichova a jeden do Kolína nad Rýnem.

Zásadní dopad má ale situace logicky na leštiště ve Spolkové republice. Jen na mnichovském letišti, které je po Frankfurtu druhé největší v Německu, v za celý den zrušeno na 660 odletů a příletů. Protest, který celkem pocítilo více než 100 tisíc pasažérů, dopadl kvůli zrušeným letům také na letiště v Berlíně nebo Lipsku.

Letiště v Kolíně nad Rýnem mezi osmou a jedenáctou hodinou dopoledne místního času neodbavilo žádný z plánovaných sedmačtyčiceti letů, protože zde v tuto dobu stávkují hasiči, bez kterých řádný provoz letiště není možný.

Pro Lufthansu je stávka nepřijatelná, podle odborů jde o významný signál

Lufthansa, která ve středu počítá s normálním provozem, stávku označila za nepřijatelnou. Podle společnosti dopadá především na její zákazníky, i když firma vůbec není součástí sporu o výši platů. Naopak šéf odborů Verdi Frank Bsirske si myslí, že vysílá důležitý signál zaměstnavatelům, s nimiž bude od neděle o výši platů znovu jednat.

Není to poprvé, kdy zaměstnanci Lufthansy stávkují za zvýšení platů, například v roce 2017 za lepší finanční podmínky protestovalo pět tisíc jejích pilotů a v roce 2016 se stávka dotkla více než osmi set letů.

V Německu přišla stávka jen týden poté, co Francie zažila takzvané „černé úterý“, kdy zemi ochromil protest zaměstnanců aerolinek Air France, pracovníků v energetice či popelářů. Západní sousedé německých kolegů naplánovali 36 dní stávek, které budou s přestávkami pokračovat do 28. června.

Za vyšší platy se stávkuje i ve školkách

Dopady stávky za zvýšení platů pro přibližně 2,3 milionu zaměstnanců veřejného sektoru o šest procent budou ve Frankfurtu patrné celý den. Výstražná stávka začala brzy ráno a trvat má do šesté hodiny večer místního času. Zapojili se do ní třeba zaměstnanci odbavení nebo bezpečnostní kontroly.

V největší spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku pociťují lidé stávku i mimo letiště. Například v Kolíně nejezdí příměstská železnice. V dalších městech zase zůstaly zavřené školky. Stávka by ale mohla postihnout i některé nemocnice, městské správy nebo odvoz odpadu v závislosti na tom, kolik zaměstnanců se k ní nakonec přidá.

Stav svého případného letu s Lufthansou najdete zde.