Lufthansa a její piloti se po letech domluvili na růstu platů

Německá letecká společnost Lufthansa a její piloti dosáhli po letech sporů a řadě stávek dohody o platech. Informovala o tom veřejnoprávní televize ARD, podle níž obě strany přijaly návrh zprostředkovatele. Dohoda počítá s několikafázovým nárůstem platů pilotů celkem o 8,7 procenta.

Více než 5000 pilotů Lufthansy požadovalo původně zvýšení platů o celkem 22 procent, návrhy vedení společnosti počítaly s nárůstem o jednotky procent. Piloti za své požadavky v uplynulých letech opakovaně stávkovali. Během již čtrnáctého kola stávek na konci loňského roku musela společnost zrušit několik tisíc letů, což se dotklo statisíců cestujících.

Analytik: Dobojováno, ale za cenu velkých ztrát (zdroj: ČT24)

Nynější dohoda počítá se zvýšením platů pilotů společností Lufthansa, Lufthansa Cargo a Germanwings ve čtyřech krocích o téměř devět procent. Její součástí je také jednorázová platba asi 30 milionů eur (810 milionů korun). Obě strany se domluvily rovněž na tom, že budou pokračovat v jednání o všech dalších sporných otázkách.

Nástupní plat pilotů Lufthansy činí i s příplatky 73 tisíc eur ročně (téměř dva miliony korun), piloti na vrcholu kariéry vydělávají s příplatky až 255 tisíc eur ročně (6,9 milionu korun). Průměrný roční plat se v Německu pohybuje kolem 32 650 eur (882 tisíc korun).

Analytik: Vyhrál spíše management

Analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík se domnívá, že pokud někdo vyhrál, tak spíše management. Stálo to však značnou ztrátu peněz i reputace. Firma také řeší problém, že jí zákazníci odcházejí k jiným společnostem a že nijak výrazně neroste. 

Analytik také zmínil, že pokud jde o piloty, je zřejmě na několik let „dobojováno,“ ale v Lufthanse jsou další odbory, kde různé spory s vedením stále pokračují.