Bitcoin se přehoupl už přes 16 tisíc dolarů. Za den přidal přes dva tisíce

Hodnota digitální měny bitcoin během čtvrtečního obchodování strmě roste. Hned ráno se vyšplhala přes hranici 14 tisíc dolarů, postupně ale minula hranici 15 tisíc a i 16 tisíc dolarů (v přepočtu asi 347 tisíc korun). Od začátku prosince se hodnota bitcoinu zvýšila téměř o sedmdesát procent, píše agentura Bloomberg.

První rekordní hodnotu překonala nejznámější digitální měna i na lucemburské burze BitStamp, kde se kolem 07:00 SEČ obchodovala za zhruba 14 160 dolarů. Bitcoinu pomáhá očekávané spuštění obchodování s bitcoinovými termínovými kontrakty, které na největší burze s kontrakty CME začne za několik dní.

Začátkem roku činila hodnota bitcoinu tisíc dolarů, od té doby s občasnými výraznými výkyvy zaznamenává jeden rekord za druhým. 

Jen blázen by teď vyloučil výraznou korekci. Zrovna tak ale jen zaujatý člověk může jistojistě tvrdit, že je to bublina. Nikdo neví. V přímém přenosu sledujeme globální on-line jízdu, která nesnese žádnou historickou paralelu a která – a to jistojistě říct opravdu lze – vstoupí do učebnic, ať už dopadne jakkoli.
Lukáš Kovanda
hlavní ekonom společnosti Cyrrus

Nelze tedy vyloučit, že každý Čech, který dnes vlastní 25 a více bitcoinů, se časem zařadí mezi tuzemské miliardáře, po bok Petra Kellnera či Andreje Babiše, domnívá se hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Zároveň však dodal, že stejně tak ale nelze vyloučit ani to, že bitcoin bude časem celkem bezcenná změť písmen a čísel. Třeba proto, že jej zastíní jiná kryptoměna.

Investování do bitcoinu proto podle něho není „investice“ v pravém smyslu slova, není to ani spekulace. „Je to čirá sázka. Ale i pro řadu Čechů zatím hodně výnosná sázka,“ dodal. 

Podle společnosti CMC Markets má vzestup bitcoinu všechny příznaky bubliny. Prý ale „neexistuje způsob, jak poznat, kdy bublina praskne,“ řekla firma serveru BBC.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky.