Ekonomika zrychlila růst na pět procent. A jízda nekončí, předpovídají analytici

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila meziroční růst na pět procent ze 4,7 procenta v předchozím čtvrtletí. Potvrdil to zpřesněný odhad Českého statistického úřadu. Přispěla k tomu hlavně domácí poptávka. Odhad potvrdil také zpomalení mezičtvrtletního růstu z 2,5 procenta na 0,5 procenta.

Zpřesněné údaje statistického úřadu potvrdily, že česká ekonomika ve třetím čtvrtletí letošního roku skutečně vzrostla o pět procent. Jde o nejlepší výsledek za necelé dva poslední roky, za kterým stojí na straně poptávky téměř rovným dílem spotřeba domácností i investice, pozitivně zapůsobil i zahraniční obchod.

„Spotřebu přitom táhne nahoru rekordní zaměstnanost ruku v ruce se zlepšující se finanční situací domácností. Impozantní je stále silně pozitivní dopad zahraničního obchodu, protože v době zesilující tuzemské spotřebitelské i investiční poptávky by se dal čekat spíše opak. Nicméně tempo dovozu i nadále zaostává za výsledky exportu,“ komentuje čerstvá čísla analytik ČSOB Petr Dufek.

Vývoj HDP v Česku
Zdroj: ČSÚ/ČNB

Ekonomice se daří především díky excelentnímu výkonu zpracovatelského průmyslu, a to nejenom toho automobilového. „Ostatně nad očekávání dobré výsledky byly známé už předem a navíc takzvané měkké ukazatele naznačují, že expanze tuzemského průmyslu zdaleka ještě nekončí. Podrobné výsledky ukazují, že rostou v podstatě všechna odvětví včetně stavebnictví,“ dodává Dufek.

Ekonomika zrychluje (zdroj: ČT24)

Domácnosti těží z napnutého trhu práce. Nezaměstnanost totiž skoro každý měsíc přepisuje historické rekordy a mzdový růst letos výrazně zrychlil. A podle analytiků zatím spotřebitele neopouští optimismus. Nic totiž nenasvědčuje podle nich tomu, že by dobré časy měly brzy skončit. 

Struktura investic
Zdroj: ČSÚ

Tomu odpovídá i další zvýšení investiční aktivity. „Podniky se přizpůsobují rostoucí poptávce v situaci, kdy na trhu práce v podstatě není možné najít novou pracovní sílu. Investují tak do výrobních prostředků, které nepotřebují tolik obsluhy a uvolní tak část pracovní síly. Investice se tak udržely na vysoké úrovni ze druhého čtvrtletí, kdy raketově vystřelily. V meziročním vyjádření investice rostou o 7,5 procenta,“ upřesňuje ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Navíc se podle něho zdá, že výrazně přibylo nedokončených investic, když tvorba zásob do mezičtvrtletního růstu HDP přispěla jedním procentním bodem. „K investicím se navíc podle nás přidává i veřejný sektor, který čerpá prostředky z EU fondů,“ dodává Zeisel.

Zvýšená investiční aktivita však na druhé straně zhoršuje bilanci zahraničního obchodu, protože velká část strojů se dováží ze zahraničí. „Čisté exporty tentokrát snížily mezičtvrtletní růst o 0,9 procentního bodu. Mezičtvrtletně totiž zpomalily také vývozy, což souvisí s nižší aktivitou v průmyslu v létě, kde čím dál tím větší část tohoto sektoru vybírá celozávodní dovolené,“ upřesnil Zeisel. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Produktivita by měla v Česku letos růst jedním z nejrychlejších temp v rámci EU, míní hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda, což vytváří předpoklad pro růst životní úrovně v Česku v nadcházejících letech a pro reálnou konvergenci k ekonomicky vyspělejším zemím EU.

„Růst české ekonomiky má v současnosti mimořádně silné základy, je současně nevídaně plošný a dochází k němu za absence jakékoli zásadnější makroekonomické nerovnováhy. Jako takový bude pokračovat i ve zbytku letošního roku a minimálně v prvním pololetí roku příštího,“ konstatuje.

Aktuální data by mohla vést k tomu, že ČNB s dalším zvýšením sazeb chvíli vyčká

Z aktuálních údajů podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera vyplývá, že růst tuzemské ekonomiky je plošný a přispívá k němu jak domácí poptávka z titulu příznivé spotřeby domácností a obnovené investiční aktivity, tak i zahraniční obchod.

„Rovnoměrně rozložený růst spojený s vyšší investiční aktivitou je zároveň dobrým předpokladem pro to, aby příznivý růst pokračoval i v následujícím období. Tuzemská ekonomika tak v letošním roce zrychlí zhruba o 4,5 procenta, což bude po výjimečném roce 2015 nejrychlejší růst HDP za posledních 10 let,“ zdůrazňuje Seidler.

Struktura meziročního růstu HDP
Zdroj: ČSÚ

Ačkoli byl celkový růst HDP v souladu s odhadem České národní banky (ČNB), což potvrdil i ředitel měnové sekce ČNB Tomáš Holub, struktura růstu byla mírně odlišná. ČNB čekala mírně vyšší růst spotřeby domácností i vlády, a stejně tak i svižnější dynamiku zahraničního obchodu.

„Z tohoto titulu jsou tak ve srovnání s prognózou ČNB poslední údaje o HDP méně proinflační a mohly by některé členy bankovní rady utvrdit v tom, že není nutné s dalším růstem sazeb natolik spěchat a je možné jej nechat až na příští rok, tedy na začátek února,“ dodává Seidler.

Podle ředitele měnové sekce ČNB Holuba byly i ve struktuře meziročního růstu HDP vůči prognóze zaznamenány jen malé odchylky. V souladu s očekáváním ČNB pokračoval ve třetím čtvrtletí dynamický růst spotřeby domácností, v němž se nadále projevoval silný trh práce a z něj plynoucí zvýšené příjmy domácností. 

Podle stávající prognózy ČNB dosáhne růst české ekonomiky v letošním roce 4,5 procenta, v následujících dvou letech jeho tempo zvolní. Ekonomika se bude nadále nacházet nad svým potenciálem.