Spekulanti vyčkávají. Stále doufají, že zbohatnou na intervencích ČNB

Přesně před čtyřmi lety zahájila Česká národní banka režim devizových intervencí a oslabování koruny. Masivními nákupy eur udržovala domácí měnu poblíž hodnoty 27 korun za euro, aby podpořila ochabující ekonomiku. Zásahy ukončila letos v dubnu, na nákupy vydala celkem více než dva biliony korun. Web ČT24 zjišťoval u analytiků, co se od té doby dělo s nakoupenými eury.

Jak uvedl analytik Next Finance Jiří Cihlář, rozpouštění nabobtnalých devizových rezerv jde velice pomalu. Navíc je prý jasné, že po posílení koruny budou tyto rezervy znamenat pro ČNB ztrátu. 

Chování spekulantů, kteří masivně investovali do české měny v naději na budoucí zisky, je nyní jednou z největších nejistot. „Očekávalo se, že spekulativní kapitál rychle odejde z české ekonomiky. Nyní se zdá, že spíše přehodnocuje svůj výhled,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Sama centrální banka podle něho neví, jak dlouho bude koruna zahraničními investory ovlivňována, takže ve svých prognózách očekává, že se to bude týkat ještě několika čtvrtletí.   

Ekonom Seidler o době po intervencích ČNB (zdroj: ČT24)

Analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta si všímá, že úroveň devizových rezerv (viz box) se příliš nemění. Centrální banka k tomu podle něho ani nemá důvod. „Stav rezerv je sice v celosvětovém srovnání vysoký, žádné větší riziko pro českou ekonomiku nepředstavuje,“ uvedl. 

ČNB investuje devizové rezervy především do zahraničních vysoce bonitních dluhopisů a malou část směřuje do akcií, uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Zbavovat se devizových rezerv v tuto chvíli nemůže, protože by tím vytvořila další tlak na posilování koruny, dodal. 

„V podstatě je může prodávat třeba ministerstvu financí, které občas potřebuje eura na úhradu úroků státních dluhopisů vydaných v zahraničí nebo na splátky těchto dluhopisů,“ uvedl Dufek. 

Podle něho se nové koruny, které centrální banka vydávala při devizových intervencích, „stále potulují po finančním trhu a do reálné ekonomiky z velké části nesměřují. Za část si zahraniční investoři nicméně nakoupili korunové státní dluhopisy a stali se tak dominantními hráči na tuzemském bondovém trhu“. 

Dopady na korunu

Velké intervence nyní přinášejí velkou nejistotu, uvedl Seidler. Zejména do odhadů, jak se bude vyvíjet česká měna. Na jedné straně je to další působení spekulativního kapitálu, který brání výraznějšímu posilování koruny, na druhé straně centrální banka vytváří velká očekávání, pokud jde o další růst úrokových sazeb

Oslovení analytici očekávají, že koruna se bude koncem letošního roku pohybovat od 25,20 až po 25,40 za euro. V pondělí končila česká měna vůči té evropské na kurzu 25,60.