Průmysl musí změnit investiční pobídky a vychovat si odborníky

Lídři stran diskutovali o průmyslu a obchodu (zdroj: ČT24)

Čistější, bez „křivých“ investičních pobídek, s technicky dostatečně vzdělanými pracovníky, bez byrokratických a šikanózních praktik, se stabilním právním řádem. Takový by měl být průmysl podle představ diskutujících v předvolební debatě ČT na téma Průmysl a obchod.

Na tom, že je pro českou ekonomiku průmysl klíčový, se shodli všichni debatující. „Musíme si uvědomit, že v průmyslu pracuje 38 procent aktivní populace, je to nejvíce, více než ve službách, a jsme tedy průmyslová země a takto k tomu musíme přistupovat,“ prohlásil lídr pražské kandidátky ČSSD Petr Dolínek. A souhlasil se Zelenými v tom, že jeden ze správných přístupů může být i „zelený“ průmysl, když lídr jihomoravské kandidátky za Zelené Michal Berg uvedl, že je potřeba přeměnit celou ekonomiku ze starého fosilního průmyslu směrem k čisté inovativní ekonomice, která dává české ekonomice nějakou budoucnost.

Dolínek nicméně jako prioritu českého průmyslu vnímá potřebu zavést nový systém investičních pobídek, který je potřeba co nejrychleji aplikovat. S tím souhlasí kandidát ODS do Poslanecké sněmovny za Jihočeský kraj Jan Bauer. Pokud by je rovnou nezrušil, pak by je rozhodně významně změnil. „Křiví trh a přináší neférové podmínky a zvýhodňuje velké korporace,“ uvedl v debatě.

A podle Dolínka je také důležité dohlédnout na to, aby miliardy korun, jež ročně směřují na vědu a výzkum, byly co nejlépe cílené a výsledky se daly rychle použít.

Zmínil ale rovněž tarifní politiku v oblasti energií. „Musíme si uvědomit, že není úplně ochráněn koncový příjemce. A když u mobilních dat usilujeme o to, aby v případě operátorů běžní účastníci měli stejné podmínky jako firmy, tak v energetice se tomu taky musíme blížit a nastavit tarifní politiku,“ vysvětlil.

V souvislosti s tímto sektorem připomněl lídr ústecké kandidátky za Starosty a nezávislé Petr Šťovíček svou prioritu pro příští vládu, a to zvýšit poplatky související s těžbou uhlí. Poplatky, které současná vláda navýšila na tři procenta, jsou podle něho spíše výsměchem. „Domnívám se, že je potřeba toto změnit, navýšit, a že to je úloha pro příští vládu,“ říká.

Stabilní právní řád a přítrž šikanózním kontrolám, žádají podle politiků podnikatelé

Za nejvýznamnější investiční pobídku považuje pak KDU-ČSL vzdělanou mladou generaci, prohlásil její lídr pardubické kandidátky Marek Výborný. A druhou, která by podnikatelskému prostředí podle něho výrazně pomohla, je stabilní právní řád a stát, který bude vůči podnikům ne šikanózní, ale bude je podporovat tak, aby pro ně bylo podnikání co nejpříjemnější.

„Nástrojů je na to řada, ať už je to třeba jedno inkasní místo, minimalizace kontrol, které jsou často šikanózní, místo aby byly kontrolní, jaké mají být. A stát by neměl rezignovat na funkci regulační, a to zvláště vůči velkým nadnárodním korporacím, protože tam si myslíme, že v mnoha oblastech stát selhává, ať už jsou to třeba telekomunikace,“ konstatuje Výborný.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Jan Langer

To, že podnikatelům a firmám vadí české právní prostředí, které je maximálně složité, a chování státu je nepředvídatelné, zmínil i Bauer. „Musíme asi udělat nějakou kontrolu, jestli je vůbec nutné takové množství zákonů mít,“ říká. Výtky podnikatelů podle něho směřují i k vymahatelnosti práva v Česku. „Prostě se neplatí, když se má, a když se to dá k soudu, jsou pomalé,“ dodává.

Jednoduché a stabilní prostředí pro podnikání a digitalizace státní správy jsou prioritou i pro Piráty, potvrdil lídr plzeňské kandidátky Lukáš Bartoň. A připomněl, že jeho strana dlouhodobě volá i po aktualizaci legislativy v oblasti nových technologií a sdílené ekonomiky.

„Živnostníci a podnikatelé se topí v hromadách papíru, neustále jsou buzerováni za nesmyslné věci a to je naprosto zásadní a je to velký problém současné vlády, která jim hází klacky pod nohy,“ souhlasil také lídr TOP 09 na Vysočině Josef Mladý.

V technické vzdělanosti mají Češi mezeru

Diskuse se točila také kolem kvalifikované pracovní síly, které se v Česku nedostává. „Pokud se bavíme obecně o průmyslu, pak osobně vnímám jako velký problém to, že na trhu práce chybí kolem 170 tisíc lidí a česká vláda není schopná zajistit nějakým způsobem krátkodobější víza zahraničních dělníků nebo pracovníků, kteří by mohli tuto kapacitu eliminovat a napomoci českému průmyslu a ekonomice ještě navýšit obrátky a v dobách růstu ještě zvýšit výkonnost,“ prohlásil Mladý.

obrázek
Zdroj: ČT24

I další debatující byli pro urychlení přijímání cizích kvalifikovaných pracovních sil. „ Nejlépe ze zemí, které jsou nám blízké, což je Ukrajina a další republiky bývalého Sovětského svazu,“ upřesnil Bauer. Podle Dolínka je to ale potřeba propojit se školstvím. „Tam se musí zvýšit spolupráce,“ uvedl.

Klíčový problém totiž podle kandidáta ANO 2011 za Moravskoslezský kraj Pavla Juříčka je, že se ztratila technická vzdělanost. Uvedl, že v Česku je zhruba 36 procent technicky a přírodovědně vzdělaných lidí, ale když z nich „oddělíte ty skutečné, tak zůstane jen asi 19 procent lidí“. „A my potřebujeme to číslo mít kolem 35 procent. Takže tady máme obrovskou mezeru v tom, co je budoucnost,“ říká.

Míní také, že je potřeba obecně zvýšit v české společnosti respekt k průmyslu, který „nás živí a je naší výkladní skříní“. „Protože pak může udělat to, co jsme neudělali v minulosti, nechali jsme Česko rozkrást a je tu spoustu šikovných podnikatelů, kteří by se měli podporovat tak, aby to dlouhodobě vydrželo, aby tady nebyly jen nadnárodní koncerny, a přivést je do kontinuity, tedy k rodinným firmám a farmám. A to je ta stabilizace, která je potřeba do budoucna,“ vysvětluje.

Podle KSČM Česká republika propásla šanci v Průmyslu 3.0 a stala se do značné míry montovnou. „Nyní tady máme úplně novou šanci dohnat svět a přejít na výrobu s vyšší přidanou hodnotou, ale má to řadu problémů, které jsou za námi,“  poukázal Václav Snopek, lídr pardubické kandidátky za KSČM. Podle něho je to otázka výchovy nových odborníků, ale i změny školství a změny v myšlení lidí. „Měli bychom dělat i řadu kroků k tomu, abychom více diverzifikovali český průmysl. Jednostranná orientace může být v jistou dobu i velice zranitelná,“ říká. Proto by komunisté také rádi rozšiřovali i nové obory a vrátili zpět tradici českému řemeslu.

Za jednu z priorit českého průmyslu pak lídr moravskoslezské kandidátky SPD Lubomír Volný považuje zákon o regulaci vývozu kapitálu. A také to, aby se za pomoci zákona o přímé odvolatelnosti politiků dosáhlo toho, aby se v Česku už nikdy neopakovaly mediálně známé kauzy. Tedy situace jako „Mostecká uhelná, OKD, ProMoPro, tunel Blanka, Dědic, Janoušek, Dalík, Liberta, Rathovo víno, Grossova křišťálová čistota, kauza Drobil, Opencard, pandury, modernizace T72, gripeny…,“ vyjmenoval.