Komise udeřila na recyklátory autobaterií. Kvůli kartelu zaplatí trio firem přes 1,8 miliardy korun

Celkem 68 milionů eur (zhruba 1,84 miliardy Kč) musí zaplatit trojice evropských firem, které recyklují staré autobaterie. Společnosti se měly v Nizozemsku, Belgii, Francii a Německu domlouvat na výkupních cenách. Pokutu udělila Evropská komise.

Kartel podle komise fungoval mezi roky 2009 a 2012 v Belgii, Francii, Německu a Nizozemsku. Manažeři firem se domlouvali telefonicky, elektronickou poštou či mobilními textovými zprávami.

„Velmi dobře věděli, že to, co dělají, je špatné. Někdy se snažili používat při domluvách kódy, například hovořili o vývoji počasí,“ podotkla Margrethe Vestagerová. 

Kauza se týká společnosti Campine z Belgie, britské Eco-Bat Technologies, francouzské Recylex a americké Johnson Controls. Byla to právě americká firma, která na věc upozornila.

Automobilové baterie jsou nejčastěji recyklovaným spotřebitelským produktem na světě. V EU je jich recyklováno okolo 58 milionů ročně, uvedla dnes unijní exekutiva.

Vestagerová před novináři poznamenala, že nyní pokutovaný kartel je netypický, neboť většinou se společnosti snaží dohodami zvyšovat své prodejní ceny, nikoliv snižovat ceny výkupní. „Negativní dopad na trh je ale stejný,“ podotkla. Výši pokuty podle ní ovlivnila závažnost prohřešku, obrat, který byl v jeho důsledku získán, a podíl každé z firem.