Českých firem v daňových rájích loni poprvé po deseti letech ubylo

Na konci roku 2016 mělo vlastníka se sídlem registrovaným v daňovém ráji 13 185 českých firem, což bylo o 234 méně než před rokem. Jde o první pokles za deset let. Statistiky zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

„Poprvé za posledních deset let, kdy Bisnode pravidelně monitoruje české firmy, které mají vlastníka s registrovanou adresou v daňovém ráji, došlo k meziročnímu poklesu celkového počtu tuzemských společností ovládaných, často formálně, z daňového ráje,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Od roku 2013 také klesá podíl firem s majitelem z destinace považované za daňový ráj na tuzemské podnikatelské základně. Zatímco v roce 2013 bylo z daňového ráje kontrolováno 3,3 procenta českých podnikatelských subjektů, ke konci loňského roku to byly 2,9 procenta. Mezi lety 2015 a 2016 také klesl objem kapitálu z daňových rájů investovaný do základního jmění českých firem ze 417 miliard korun v roce 2015 na 377 miliard korun v roce 2016.

K největšímu absolutnímu úbytku v loňském roce došlo u dvou evropských destinací. Počet firem s majitelem z Nizozemska se snížil o 282 na 3912. Lucemburského vlastníka má aktuálně 1068 společností, tedy o sto méně než ke konci roku 2015. Naopak největší přírůstek v roce 2016 zaznamenaly Spojené státy americké (45 nových), Marshallovy ostrovy (43) a Hongkong (40).

Téma daňových rájů rozvířily Panama Papers

Jako daňové ráje se označují země s nízkým nebo žádným zdaněním zahraničních firem. Cílem vlád těchto zemí je přilákat zahraniční kapitál a vytvořit z příslušné země významné finanční centrum. Stát podle analytiků přichází kvůli daňovým rájům až o desítky miliard korun ročně. Ještě větší škody ale způsobuje možnost praní špinavých peněz a zastírání trestné činnosti.

Téma daňových rájů se stalo aktuálním na jaře 2016, když aféra Panamských dokumentů odhalila, že desítky významných osob z řad politiky i byznysu ukrývají zisky v daňových rájích. Podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku ukázaly uniklé dokumenty firmy Mossack Fonseca také na 283 Čechů.