Lidé mají poslední šanci nahlásit, kam s penězi z druhého pilíře

Lidé mají poslední šanci nahlásit, kam s penězi z druhého pilíře (zdroj: ČT24)

Zhruba dvacet tisíc lidí doteď nenahlásilo, jakou formou chtějí získat zpět peníze z rušeného druhého důchodového pilíře. Čas mají jen do pátku – jinak penzijní společnosti pošlou naspořené částky finančním úřadům. S těmi pak budou muset klienti výplatu řešit a z těchto peněz můžou být zaplaceny i případné daňové nedoplatky.

Dopis od penzijní společnosti s možnostmi výplaty naspořených peněz dostala Viola Baštýřová o prázdninách. Ten, který firma rozesílala již na jaře, se k ní nedostal. Důvodem byla stará adresa. V rámci takzvaného druhého pilíře našetřila kolem 60 tisíc, které si nyní nechá poslat na účet a později je bude dál investovat.

Další možností je jejich převod do třetího pilíře nebo výplata v hotovosti prostřednictvím složenky. Rozhodnout se klienti penzijních společností musí nejpozději do konce září.

Možnosti výplaty z druhého pilíře
Zdroj: ČT24

„Od 15. října začnou výplaty a nejpozději do konce roku bude každý mít své peníze takovým způsobem, o jaký si zažádal,“ konstatuje mluvčí Asociace penzijních společností Jan Sedláček.

Penzijním společnostem ale stále nedala vědět zhruba čtvrtina z pětaosmdesáti tisíc klientů. Na účtech tak zůstávají stovky milionů, o které se zatím nikdo nehlásí. „Začátkem ledna by měly být převedeny na finanční správu, což neznamená, že je lidé nezískají, nicméně budou si muset dávat žádost o vrácení přeplatku,“ vysvětluje náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

Zároveň ale můžou být z naspořených peněz zaplaceny i případné daňové nedoplatky.

Výplata z druhého pilíře - možnosti
Zdroj: ČT24