Rodiny s více dětmi budou mít větší slevy na daních, schválil Senát

Události: Daňové zvýhodnění na druhé dítě prošlo Senátem (zdroj: ČT24)

Daňové zvýhodnění na druhé dítě vzroste o stokorunu měsíčně. Na třetí a další dítě se zvýší o 300 korun měsíčně. Předpokládá to novela zákona o daních z příjmů, kterou schválil Senát. Daňové slevy budou platit zpětně od začátku letošního roku. Pro rodiny s jedním dítětem předloha výši zvýhodnění nemění. Nyní zamíří k podpisu prezidentovi.

Daňové zvýhodnění u jednoho dítěte zůstane podle novely na 13 404 korun ročně. U druhého dítěte stoupne od letošního ledna roční částka ze současných 15 804 korun na 17 004 korun, u třetího a dalšího dítěte ze 17 004 korun na 20 604 korun.

Poplatníci budou moci po sněmovních úpravách předlohy uplatnit slevy za celé zdaňovací období bez ohledu na to, kdy bude norma účinná, tedy zpětně. Původně se předpokládalo, že novela bude schválena už loni s účinností od ledna.

Pro normu hlasovalo 45 senátorů, proti nebyl nikdo. Hlasování se zdrželo 26 členů horní komory. Senátorka ODS Veronika Vrecionová už nemohla uplatnit pozměňovací návrhy na zrušení sedmiprocentní solidární daňové přirážky u lidí s vysokými příjmy a na obnovení stavu, v němž by všichni živnostníci mohli uplatňovat daňové slevy na manželku a dítě. Jde zejména o podnikatele, kteří využívají výdajové paušály. Ve sněmovně občanští demokraté tyto návrhy neprosadili.

Daňové zvýhodnění na děti vzrostlo už od loňska, a to u druhého dítěte o dvě stě korun měsíčně a u třetího a dalšího o tři sta korun měsíčně. Zvyšování slev je součástí koaliční dohody.