Předsedkyně ERÚ Vitásková stopla změny tarifů elektřiny

Alena Vitásková v Interview o tom, jakou budeme platit cenu za elektřinu (zdroj: ČT24)

Energetický regulační úřad by mohl vyhlásit nové cenové tarify na elektřinu až v roce 2019. Uvedla to předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Vláda podle ní musí změnit dokumenty, které počítaly s dřívějším datem. Šéfka ERÚ se také chce více seznámit s názory občanů. Ti už mohli připomínkovat stažený návrh tarifů, který měl vycházet z velikosti jističů. Vitásková má v plánu vyjet do všech regionů.

Plánované tarify plateb za elektřinu neplatí. Po vlně kritiky už s nimi Energetický regulační úřad na příští rok nepočítá. Po přepracování může nový návrh začít platit až za tři roky. „Do té doby jsme zajistili pro regulované subjekty vše pro to, aby mohly bezpečně dodávat elektrickou energii ke konečnému spotřebiteli,“ uvedla Alena Vitásková.

Novou tarifní strukturu můžeme vydat až v roce 2019.
Alena Vitásková
předsedkyně ERÚ

Ohledně nastavení tarifů se chce seznámit s názory lidí. Veřejnost oslovila už dříve ohledně kritizovaných tarifů a na úřad dorazily tisíce připomínek.

„Vyjedeme do všech regionů. Na našem webu bude ode dneška zveřejněn seznam míst a termínů našich výjezdních akcí, který se bude neustále aktualizovat. Se spotřebiteli se chceme veřejně bavit o nových tarifech, jejich změnách a úpravách,“ prohlásila šéfka ERÚ. Veřejný konzultační proces má skončit 30. června.

ERÚ se tvrzením, že bude konzultovat s občany, jasně pustil do politického řešení problému, který vznikl.
Pavel Stehlík
odborník na energetiku

Šéfka ERÚ doplnila, že kvůli posunutí termínu spuštění tarifů musí ale vláda změnit dokumenty, které počítaly s jejich dřívějším zavedením – aktualizaci státní energetické koncepce a národní akční plán pro chytré sítě. Oba dokumenty schválili ministři v loňském roce. Zástupci ekologických organizací uvedli, že původní návrh tarifů, který Vitásková odmítla, pracoval jen s vytrženými větami z obou strategických dokumentů. Podle odborníka na energetiku Pavla Stehlíka není změna tarifů urgentní věc. „Co se má stát během dvaceti let, chce ERÚ řešit hned tento rok,“ uvedl.

Jestli budeme platit za elektřinu více či méně, to nemohu říci. Do jisté míry je to závislé od silové elektřiny, která tvoří asi 50 procent ceny, a tu si nasmlouvává každý sám. Zbytek je pak dán zákonem.
Alena Vitásková
předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ)

Sobotka uvítal rozhodnutí kritizované tarify zatím nezavádět

Původní návrh tarifních změn odmítl mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj by to znamenalo zdražení pro více než 38 procent domácností a 91 procent podnikatelů s malou spotřebou. Rozhodnutí nezavádět od příštího roku nové tarify platby za elektřinu proto uvítal. „Návrh ERÚ byl špatný, poškozoval domácnosti s nízkou spotřebou a snižoval motivaci šetřit,“ řekl Sobotka dříve.

Platba se měla víc odvíjet od velikosti jističe. Stehlík ale zmiňuje, že by pro lidi bylo náročné změnit jeho velikost, aby nakonec ušetřili. „Kdybyste chtěl změnit například na chalupě jistič z třífázového na jednofázový, tak musíte předělat a zaplatit nejenom výměnu jističe, ale musíte také zaplatit projekt a předělání elektrorozvodu,“ uvedl Stehlík.

V pondělí Vitásková ukončila činnost expertního týmu, který změny tarifního systému připravoval. Ke kroku přistoupila poté, co se jeho členové shodli na nutnosti tarify upravit a jako základ pro další výpočty schválili nový předkládaný matematicko-technický model. Změny tarifního systému se týkají takzvaných regulovaných cen. ERÚ je stanovuje každoročně. Zahrnují například platby za přenos a distribuci elektřiny. Na takzvanou silovou složku ceny, kterou stanovují jednotliví dodavatelé, nemá mít změna žádný vliv.