Do roku 2020 se má podíl zelené energie zvýšit na 15,3 procenta

Plán schválený v roce 2012 počítal s tím, že podíl energie z obnovitelných zdrojů dosáhne do roku 2020 výše 14 procent. Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) chce ale prudší nárůst. Za čtyři roky by měla spotřeba zelené energie podle nového cíle představovat už 15,3 procenta. Ve státní energetické koncepci se počítá s tím, že by obnovitelné zdroje mohly v roce 2040 zajistit až čtvrtinu veškeré energie.

České plány na více než patnáctiprocentní podíl energie z obnovitelných zdrojů (OZE) na spotřebě energie podle ministerstva průmyslu a obchodu překonávají závazek vůči Evropské unii o více než dvě procenta. Evropská komise totiž stanovila pro Česko pro rok 2020 podíl ve výši 13 procent.

Materiál se přesto nelíbí ekologům. Energetický expert Hnutí Duha Karel Polanecký již dříve uvedl, že plán obsahuje pro rozvoj OZE jen velmi nízké cíle, navíc neříká, jak jich bude dosaženo. Ministerstvo ale tvrdí, že podíl se zvyšuje kvůli tomu, že se proti dosud platnému plánu snížila výše spotřeby energie, s níž se pro rok 2020 počítá.

Nejistota kolem biopaliv snižuje výhled na podíl zelené energie v dopravě

Ministerstvo průmyslu a obchodu v předkládací zprávě uvádí, že Národní akční plán České republiky pro energii z obnovitelných zdrojů i nadále počítá s provozní podporou malých vodních elektráren a výroben tepla využívajících obnovitelné zdroje. Umožní také zavést novou podporu pro teplo z výroben s instalovaným elektrickým výkonem do 500 kW, které využívají bioplyn vznikající například z hnojiv.

Materiál naopak počítá se snížením plánovaného podílu energie z OZE na hrubé konečné spotřebě v dopravě. Ten má na konci desetiletí činit deset procent. Dosavadní plán počítal s podílem o 0,8 procenta vyšším. Důvodem jsou podle ministerstva legislativní nejistoty ohledně daňového zvýhodnění biopaliv. Původně šel materiál ministerstva do připomínkového řízení s tím, že podíl v dopravě zůstane ve výši 10,8 procenta a vyšší bude i celkově podíl OZE na spotřebě energie.