Ministryně Marksová píše živnostníkům. Varuje je před nízkými důchody

Živnostníci a starobní důchody (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyzvalo živnostníky, aby platili vyšší sociální pojištění než jen nejnižší předepsané částky: předejdou tak nízkým důchodům. Opozice si myslí, že užitečnější by bylo, kdyby vláda vůči živnostníkům změnila přístup.

Živnostníkům přijde od ministerstva dopis, který vysvětluje, jak se počítá důchod a jaký je rozdíl mezi osobami samostatně výdělečně činnými (OSVČ) a zaměstnanci. Podle úřadu platí minimální sociální pojištění padesát až šedesát procent zhruba ze 600 tisíc OSVČ. 

Dopis upozorňuje také na možné problémy, které mohou živnostníky potkat, když budou mít malý důchod. „Senioři s nízkým důchodem se už dnes potýkají s mnoha existenčními problémy – nemohou si zajistit kvalitní bydlení a často jsou vystaveni exekucím. Toho se musíte vyvarovat,“ píše ministerstvo.

Důchody
Zdroj: ČT24

MPSV upozorňuje na možné budoucí problémy, pokud si lidé platí měsíčně méně než dva tisíce korun. Zároveň ukazuje, jak se důchod zvýší při vyšších platbách. 

Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček v této souvislosti zdůraznil, že se jedná o zálohy, které si někteří podnikatelé raději platí nižší. Pokud pak mají v daném roce výkony vyšší, jsou pochopitelně připraveni to dodanit, dodal.

Pravicová opozice: Nechme to na živnostnících

Zatímco koaliční partneři postup ministryně chválí, pravicová opozice vyzývá vládu, ať raději změní vůči živnostníkům svůj přístup.

Události, komentáře: Jaroslav Zavadil (ČSSD) a Markéta Adamová (TOP 09) - Důchody (nejen) pro OSVČ (zdroj: ČT24)

Nechme na odpovědném člověku, aby se sám zajistil na své stáří podle toho, jak si představuje svoji životní úroveň, řekl předseda TOP O9 Miroslav Kalousek. Šéf ODS Petr Fiala se domnívá, že místo ideologické výchovy živnostníků je lepší nechat je být a vytvořit jim podmínky pro podnikání. Oni se o sebe postarají, doplnil.

Chtěli bychom varovat, co to znamená, když si platí minimální sazby, jaký budou mít důchod, a jak by to vypadalo, kdyby si platili vyšší částky.
Michaela Marksová
ministryně práce a sociálních věcí

Ministerstvo financí si nechalo zpracovat analýzu případného sbližování odvodů živnostníků a zaměstnanců, ale nakonec se rozhodlo, že s odvody hýbat nebude.

Živnostníci a zaměstnanci
Zdroj: ČT24

Pracovníci, kteří chtějí odejít do starobního důchodu letos, musí být pojištěni minimálně 32 let. Průměrný důchod je nyní 11 337 korun měsíčně.  

Podle údajů ministerstva v roce 2014 dosahovaly odvody průměrného zaměstnance na penzi ročně 76 116 korun, zatímco OSVČ v průměru odvedly 32 184 korun. Podle odborů mají OSVČ a zaměstnanci nerovné postavení a pravidla by se měla srovnat. Zástupci podnikatelů ale poukazují na to, že živnostníci mají vyšší rizika a výdaje na podnikání a jejich situace je nejistá.

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody pobíralo loni na konci září v Česku 2,83 milionu lidí. Starobních důchodců a důchodkyň bylo 2,37 milionu.