Stavební firmy dostaly za kartel rekordní pokutu přes 2 miliardy korun

Jednu z nejvyšších pokut v historii Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) si vysloužila skupina stavebních firem. Za kartel v zakázkách musí zaplatit 2,036 miliardy korun. O pokutě informoval předseda úřadu Petr Rafaj, který ale odmítl uvést názvy těchto firem. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Kartelový případ stavebních firem je podle Rafaje jedním z nejsložitějších, který úřad kdy řešil. ÚOHS ho vyšetřoval od poloviny roku 2012. Podle Rafaje se dá předpokládat, že prvostupňový verdikt nebude konečný a že se firmy proti němu odvolají. Mají na to 15 dní od doručení rozhodnutí. Během pátku ale úřad ještě zveřejní další informace, které se případu týkají.

Podle specialistky na soutěžní právo Jitky Linhartové z advokátní kanceláře Schoenherr je výše pokuty ojedinělá. „Pro srovnání s předchozí nejvyšší udělenou pokutou ve výši necelé miliardy – ÚOHS tehdy za kartel pokutoval cca 16 strojírenských společností,“ uvedla Linhartová. Podle ní je otázkou, zda antimonopolní úřad takto vysokou pokutu později uhájí před soudy. „Minimálně však ÚOHS touto exemplární pokutou veřejnost upozorní na svoji existenci,“ dodala Linhartová

Zřejmě šlo o silnici

Na pokutu upozornil server Česká justice, který píše, že se nejzávažnější zjištění ÚOHS týkají zakázky na výstavbu úseku rychlostní silnice R 4 Mirotice–Třebkov v celkové hodnotě 1,2 miliardy korun, která byla do provozu uvedena v září 2010. Při šetření ÚOHS, které se týkalo mimo jiné firem Strabag, Eurovia, Swietelsky, M-Silnice a Skanska, byl zajištěn dokument, v němž je uvedeno, které z těchto firem nabídku podají a které nikoliv, napsala Česká justice.

Server zároveň dodává, že vyšetřování potvrdilo, že dokument vznikl ještě před podáním nabídek a společnosti, které v něm byly označeny, že nabídku podají, tak následně skutečně učinily.

Řešilo se to tak dlouho, protože při jakémkoliv dalším šetření nabýval ten kartel na množství zapojených firem.
Petr Rafaj
předseda ÚOHS

„Obvinění jednoznačně odmítáme. Skanska byla obviněna pouze na základě toho, že se její jméno objevilo na nedatovaném, nepodepsaném dokumentu konkurenční firmy, která si pravděpodobně mapovala záměry konkurence," uvedla mluvčí Skanska Lucie Laňková „Vzhledem k tomu, že si Skanska předtím vyzvedla oficiální zadávací dokumentaci k této stavbě, informace o tom, že podáme nabídku, nebyla nijak překvapující. ÚOHS v průběhu procesního řízení nepředložil jakékoliv důkazy, které by potvrzovaly naše pochybení. Proti rozhodnutí ÚOHS se zcela jistě odvoláme,“ dodala mluvčí.

Sůra: Všechno to začalo chodníkem v Písku (zdroj: ČT24)

Eurovia se zatím k záležitosti nechce vyjadřovat. „V tuto chvíli nemáme žádné oficiální stanovisko ÚOHS, proto danou věc nemohu komentovat,“ uvedla mluvčí Eurovie Iveta Štočková.

Ten původní impuls přišel od zaměstnance jedné menší stavební firmy, který upozornil na možný kartel u relativně banální zakázky na opravu chodníku v Písku.
Jan Sůra
redaktor MF Dnes

Verdikt ÚOHS přišel několik měsíců poté, co Krajský soud v Brně odmítl žalobu stavební firmy Eurovia proti prověřování údajného kartelu stavebních podniků. Firma si stěžovala na způsob, jakým ÚOHS zajišťoval důkazy. Žaloba byla podána opožděně.

Antimonopolní úřad podezříval podle dostupných informací z kartelu kolem 20 firem, Eurovia je jednou z nich. Na začátku prý podezíral Eurovia CS, Strabag, Swietelsky stavební, K-building CB a SaM silnice a mosty. Případ se ale postupně výrazně rozrostl. V minulosti úřad opakovaně uváděl, že kartelové dohody považuje za jeden z nejzávažnějších přečinů proti hospodářské soutěži.