Platy ve veřejném sektoru od listopadu stoupnou o tři procenta

Platy zaměstnanců veřejného sektoru od listopadu vzrostou o tři procenta. Jde například o knihovníky, pracovníky v sociálních službách, policisty a hasiče. Od listopadu se zvýší také tarify učitelů o 3,3 procenta. Vláda návrh schválila cestou vlakem do Ústí nad Labem, kde měla výjezdní zasedání.

„Návrh zohledňuje současný i očekávaný ekonomický vývoj a stagnaci výše platů zaměstnanců ve veřejných službách a správě v letech 2009 až 2013,“ uvedlo ministerstvo práce v podkladech pro vládu. Na potřebě růstu výdělků se vláda shodla s odbory v polovině září a koncem měsíce pak rozhodla o posílení letošních výdajů rozpočtu na platy o 866,03 milionu korun.

Na platy učitelů i nepedagogických pracovníků ve školách půjde letos 398 milionů korun. Tyto peníze lze využít na nárokové složky platu i na odměny. „Jsem za navýšení platů pracovníků škol ještě v letošním roce velmi ráda. Je to důkaz, že školství je opravdovou prioritou této vlády,“ uvedla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Pro příští rok by do tříprocentního zvýšení platů i s odvody mělo putovat 2,5 miliardy korun. Kromě toho by na přidání učitelům mělo být 1,92 miliardy. Celkem 149 tisíc lidí pak platí kraje, města a obce. Tříprocentní přidání by je mělo od listopadu vyjít na 1,5 miliardy.

Události ČT: Polepší si nový i dlouholetý učitel (zdroj: ČT24)

Nejen odbory nesouhlasí

Koalice se původně dohodla, že na platy státních zaměstnanců přidá v roce 2016 tři procenta. Odbory to kritizovaly. Vadilo jim, že s nimi politici o úpravě nejednali, a také upozorňovaly, že poslancům, ministrům a dalším činitelům příští rok porostou výdělky víc než o tři procenta.

Odbory proto žádaly zvýšení o pět procent. Také v loňském roce se zaměstnancům státu zvýšily platy už v listopadu, a to o 3,5 procenta. „Pokud to bude od listopadu, jak jsme se dohodli, tak je zřejmé, že už to bude víc než původně plánovaná tři procenta,“ prohlašoval v červenci odborový předák Josef Středula.

Podle odborů se měly platy od listopadu zvýšit o tři procenta a o další dvě pak od ledna, zdravotníci měli od nového roku dostat deset procent navíc.

Očekávalo se tedy, že by nakonec mohlo projít i více než tříprocentní navýšení platů, což se však nakonec nestalo. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nicméně od začátku jednání zdůrazňoval, že preferuje nyní již schválené tříprocentní navýšení, což průměrný plat ve státní sféře zvýší o necelých osm set korun měsíčně.

  • Listopad a prosinec 2015 : 660 milionů korun
  • Celý rok 2016: 4 miliardy korun

Přidáno by měli dostat třeba úředníci, učitelé, policisté či hasiči. Celkem se jedná o 420 tisíc lidí. Ze zdravotního pojištění pak dostává plat 78 tisíc pracovníků. Ti si přilepší od ledna o pět procent. Zdravotnická zařízení by na to měla dostat 1,4 miliardy korun.

O tři procenta si od listopadu polepší i zaměstnanci ve státních úřadech a institucích. Do zvýšení jejich platů má podle návrhu systemizace, který připravil resort vnitra, putovat 133,27 milionu korun. Pro pracovníky, kteří se řídí služebním zákonem, je na přidání na listopad a prosinec 73,18 milionu. Zaměstnancům pod zákoníkem práce připadne 60,08 milionu.

hasič
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Olomoucký kraj má k návrhu výhrady. Kvůli zvýšení tarifů bude prý letos muset na sociální služby dát o 3,2 milionu víc a v příštím roce pak o 20 milionů, navýšení dotace na to ale stačit nebude.

Podle ministerstva práce se na přidání v posledních dvou měsících mohou využít peníze z červencové finanční injekce 780 milionů do sociálních služeb. Dotace v příštím roce by zatím podle návrhu rozpočtu měly být nižší než letos. Měly by činit 8,2 miliardy, v tomto roce to bylo 8,36 miliardy, uvedlo ministerstvo práce.