Prudký propad tuzemského exportu do Ruska pokračuje

Za prvních sedm měsíců letošního roku se v porovnání s loňskem snížil náš vývoz do Ruska o třetinu - zhruba na 45 miliard korun. Největší ztráty hlásí strojírenské podniky. Hlavními důvody jsou krize na východě Ukrajiny i horší ekonomická situace Ruska.

Objem českého exportu do Ruska za prvních sedm měsíců letošního roku meziročně klesl o 32,8 procenta na 45,26 miliardy korun. V absolutních číslech to znamená ztrátu 22 miliard korun, informovalo na strojírenském veletrhu v Brně ministerstvo průmyslu a obchodu.

Podle mluvčího MPO Františka Kotrby ale Rusko zůstává pro české firmy dlouhodobě významným partnerem. „Z pohledu našich exportních možností se jedná do značné míry o unikátní trh, jehož potřeby velmi dobře korespondují s našimi možnostmi a naopak. Právě proto je pokračování ekonomických sankcí pro české firmy s orientací na ruský trh výrazný a prohlubující se problém,“ uvedl Kotrba.

Nejvíce je sankcemi postiženo strojírenství

Problémy v současné době pociťují zejména firmy, které vyvážely do Ruské federace výrobky, které se vyrábějí i tam. Kvůli propadu rublu a dalším událostem je jejich produkt rázem nekonkurenceschopný a mnozí dosavadní partneři preferují mnohem levnější domácí variantu.

Například brněnské strojírenské skupině ALTA loni klesly tržby o dvě miliardy na 10,2 miliardy korun. Nižší byl i zisk. Alta vydělala po zdanění 178 milionů korun, což je téměř polovina zisku, který měla o rok dříve. Alta je výrazně proexportní strojírenskou skupinou, která se orientuje zejména na obchody v Rusku. Loni tam dokončila rozsáhlý projekt modernizace Ašinského metalurgického závodu.

Podle materiálu MPO nelze očekávat oživení hospodářské výměny s Ruskem dříve než začátkem roku 2016.

Klíčovou roli v procesu oživení mohou sehrát podle Kotrby i společně zakládané podniky. Zmínil například společný česko-ruský podnik MTE KOVOSVIT MAS v ruském Azově, FORTEX UPEC se sídlem v Jekatěrinburgu nebo česko-ruský strojírenský podnik GRS Ural, jehož spoluvlastníkem je česká společnost TOS Varnsdorf.

Základní řešení jsou dvě. Jednak se snažíme minimalizovat ten propad, aby nebyl ještě větší. A jednak je to snaha o diverzifikaci do některých jiných teritorií.
Jan Mládek

Státní pojišťovna EGAP po určitém útlumu už zase pojištění exportu do Ruska poskytuje. „Letos máme pojištěn export za témeř pět miliard korun,“ potvrdila ČT24  ředitelka komunikace EGAP Hana Hikelová. 

EGAP: Pojištění exportu do Ruska
Zdroj: ČT24