Nečas: DPH by mohla vzrůst na 19 procent

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) připustil možnost zvýšení sazby DPH na devatenáct procent. Řekl to v sobotním rozhovoru pro MfD. Ve snížené sazbě by měly naopak zůstat léky, knihy a tiskoviny. Premiér návrh prosazuje společně s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Proti návrhu se ale postavily Věci veřejné. V nedávném dodatku ke koaliční smlouvě se totiž všechny tři strany dohodly, že se daň sjednotí na 17,5 procenta. Podle pokladníka VV Michala Babáka teď Kalousek na stranu vyvíjí tlak, aby změnu přijala. Nečas dokonce připouští, že snaha o snížení státního dluhu může ve výsledku vést třeba k propouštění lékařů a učitelů.

Nečas v rozhovoru uvedl, že si dokáže představit návrat k původní dohodě o devatenáctiprocentní základní sazbě. Podle premiéra se krize v eurozóně prohlubuje, a proto je nutné zvažovat „razantnější konsolidaci veřejných financí“. Vzrůst DPH by podle předsedy vlády měl být jen dočasný. Mělo by jít o dobu po konsolidaci veřejných financí, až budou vyrovnané veřejné rozpočty a klesne veřejný dluh.

Premiér ale dál počítá s některými výjimkami, například pro léky, knihy a tisk. S tím souhlasí i předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. „Na druhou stranu zatím nemáme žádné ekonomické analýzy, je to věcí vlády. Já jako předseda poslaneckého klubu se ty věci dozvím v pondělí před jednáním K9,“ řekl ČT.  

Reportáž Olgy Málkové a Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Předsednictvo vládní koaliční strany VV se ale na pátečním jednání dohodlo, že se strana na pondělním jednání lídrů koalice proti návrhu postaví. „Budeme hájit to, co jsme vyjednali, to znamená DPH ve výši 17,5 procenta. Dále budeme hájit to, o čem předpokládáme, že je i v koaliční smlouvě, tedy minimálně o deset miliard víc u školství a deset miliard víc u dopravy,“ řekl Babák ČT. Pakliže by chtěl kabinet zvyšovat daně, Věci veřejné chtějí oprášit návrh progresivního zdanění fyzických osob a zvýšení daní pro firmy. Zbylé dvě koaliční strany to však zásadně odmítají. „Ministři musí nejprve přesvědčit veřejnost o tom, že výdaje, které požadují, jsou opravdu nutné výdaje. A teprve potom se má vést debata o tom, jak se mají zvyšovat příjmy, to znamená daně,“ poznamenal šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta.

Michal Babák
Zdroj: ČT24

Ministerstvo financí má v plánu snížit v nadcházejícím roce schodek rozpočtu o třicet miliard korun a dosáhnout tak plánovaného deficitu tři a půl procenta HDP. Cesty jsou podle něj dvě: buďto tvrdé škrty v rozpočtech ministerstev, nebo vyšší daně. Návrh státního rozpočtu bude předkládat vládě příští týden. „Prostě ten trojúhelník sazeb daně, na druhé straně mandatorních výdajů a na třetí straně provozních výdajů musí být vyvážený,“ uvedl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Podle ČSSD ale ani vyšší DPH nemusí do státní kasy přinést kýženou finanční injekci a návrh na 19% sazbu DPH se nelíbí ani hospodářské komoře.