Potravinové banky zejí prázdnotou

Praha - Potravinové banky hlásí skoro prázdné sklady. Od začátku roku vybraly jen necelých 28 tun jídla. Přitom aby vyhověly všem zájemcům, potřebovaly by za rok asi 2,5 tisíce tun. Například pražské středisko zásobovalo 90 charitativních spolků, teď většinu z nich den co den odmítá.

Jelikož domácnosti i řetězce šetří, do potravinové banky své dary buď vložit nechtějí, a nebo nemají co. „Bohužel jsou dny, kdy nikdo nepřiveze vůbec nic,“ potvrzuje vedoucí skladu potravinové banky Pavel Komárek. 

Darovat přebytečné potraviny je totiž pro obchodní řetězce poměrně nákladná záležitost. Z každé krabice zaplatí 15procentní daň. Levněji proto vyjde i likvidace. „Z daru musejí odvádět DPH a to samozřejmě představuje i pro tak velké řetězce dost velkou položku na konci měsíce,“ vysvětluje Fabrice Martin-Plichta z Česká federace potravinových bank. 

I to je důvodem, proč se potravinovým bankám tenčí zásoby. Největší nápor přitom přijde až před létem, kdy třeba děti ze sociálně slabých rodin vyjedou na tábory pořádané neziskovými organizacemi. 

Prázdné potravinové banky (zdroj: ČT24)

Doba přebytků je pryč

Továrny navíc vyrábí už jen přesný počet kusů, který si obchodník dopředu objedná. Nechrlí tedy plné palety jako dřív. Systém je sice výhodný pro supermarkety, ale už méně pro potravinovou banku. 

Ve skladu střediska potravinové pomoci je teď k dispozici pár posledních palet s polotovary a nebo třeba bramborovými lupínky. Přesto poptávka neziskových organizací a azylových domů po potravinách zůstává obrovská.