Evropský soud: Rusko musí akcionářům Jukosu zaplatit odškodnění

Moskva – Evropský soud pro lidská práva zamítl odvolání Ruska proti rozhodnutí, že má zaplatit odškodné akcionářům Jukosu za vyvlastnění firmy. Stát má zaniklému ropnému gigantu vyplatit 1,9 miliardy eur, což je v přepočtu asi 52,4 miliardy korun. Firmu, která bývala největší soukromou ropnou společností v Rusku, řídil později uvězněný oligarcha Michail Chodorkovskij.

„Veškerý další postup ruského ministerstva spravedlnosti k vynesenému rozsudku bude vycházet z potřeby zajistit suverénní zájmy Ruské federace a bude se opírat o existující národní zákony včetně ústavy Ruské federace, která je na území Ruska nejvyšší právní autoritou,“ oznámilo ministerstvo spravedlnosti.

Kdysi nejbohatší Rus Chodorkovskij sice kontroloval firmu, jež měla tržní hodnotu 40 miliard USD (882,1 miliardy Kč), ale jako velký kritik Kremlu byl nakonec v roce 2003 zatčen. O dva roky později ho soud poslal na čtrnáct let do vězení za daňové úniky a zpronevěru. Firma Jukos byla posléze rozdělena a zestátněna, většinu majetku získala polostátní firma Rosněfť, kterou řídil spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin. Jukos pak v srpnu 2006 vyhlásil bankrot.

O vyplacení odškodného pro bývalé akcionáře Jukosu rozhodl soud v červenci. Uvedl, že Rusko nezajistilo spravedlivý postup při zacházení se společností, porušilo právo na majetek a tři články konvence o lidských právech. Rozhodnutí uvítal bývalý finanční ředitel Jukosu Bruce Misamore. „Akcionáři v pochybnostech čekali více než deset let na odškodnění,“ upozornil. Odškodné se týká více než 55 000 bývalých akcionářů.

Rusko míří do recese

Nejnovější soudní rozhodnutí zvyšuje tlak na Moskvu, která se potýká s hlubokým propadem rublu, poklesem cen ropy i západními sankcemi v důsledku ukrajinské krize. Inflace roste a HDP by mohlo klesnout až o 4,5 procenta, Rusku tak hrozí, že se v příštím roce dostane do recese.

Rusko se odvolalo rovněž proti červencovému rozhodnutí arbitrážního soudu v nizozemském Haagu, podle kterého úředníci podřízení Putinovi zmanipulovali právní systém s cílem nechat firmu zbankrotovat. Arbitrážní soud v červenci rozhodl, že Rusko musí pětici akcionářů vyplatit odškodné 50 miliard USD (1,1 bilionu Kč). O odvolání zatím nerozhodl.

Vydáno pod