Letošní největší armádní cvičení simuluje útok nepřítele ve střední Evropě

Největší cvičení pozemních sil české armády v letošním roce vrcholí v těchto dnech ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště na Karlovarsku. Akce s názvem Czech Lion 2023 je řízená z velitelství pozemních sil jako mezinárodní velitelsko-štábní cvičení zemí Visegrádské skupiny.  Hlavním úkolem bylo prověřit schopnost velitele a štábu plánovat a řídit operace v konfliktu vysoké intenzity v mezinárodním prostředí.

Cvičení v největším českém vojenském újezdu se účastnila přibližně stovka příslušníků pozemních sil Maďarska, Polska a Slovenska. Zapojilo se celkem patnáct set vojáků a čtyři sta kusů vojenské techniky, jako například kolová bojová vozidla pěchoty Pandur osazená kanony či obrněná vozidla Iveco.

Námětem bylo odražení vojenského útoku nepřítele ve střední Evropě. Vojáci měli za úkol vyzkoušet si obranu s přechodem do útoku v situacích co nejbližších realitě. Cvičící měli k dispozici standardizovanou aplikaci NATO umožňující vytvořit věrnou virtuální realitu bojiště, v níž mohou velitelé a štáby v koaličním kontextu řídit obranné i útočné operace.