Ministerstvo životního prostředí chce zakázat prodej kamen na uhlí

Události: Zákaz kotlů na uhlí (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí se chystá zakázat prodej kamen na uhlí, informuje o tom server Novinky.cz. Podle plánů resortu by je obchodníci nesměli nabízet od roku 2025, vyplývá to z novely zákona o ochraně ovzduší, kterou ministerstvo poslalo do připomínkového řízení. Server píše, že lidé by si tak měli zkontrolovat stav svých kamen a kotlů, případně pořídit nové.

„Od prvního ledna 2025 se zavede zákaz uvádět na trh spalovací zdroje do 300 kilowattů na pevná fosilní paliva,“ potvrdila Právu mluvčí resortu Lucie Ješátková. Zároveň ale uvedla, že doprodej zásob bude možný i po tomto termínu.  

Plánovaný zákaz se má údajně vztahovat na hnědé i černé uhlí, antracit i koks, případně rovněž výlisky z uhlí. Čeští výrobci ale budou moci kotle i nadále vyrábět na export. Opatření je podle Ješátkové přípravou na budoucí zhoršenou dostupnost uhlí i příspěvkem k plnění klimatických závazků Česka. Má také napomoci k lepšímu ovzduší, píší Novinky.cz. 

„Je to i signál, že se spalování uhlí opravdu nevyplatí. Samozřejmě každý, kdo chce, může uhelný kotel zanechat, jak dlouho jen bude moci,“ uvedl pro ČT ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Znamená to, že lidé, kteří kotle už mají, je budou moci používat i nadále, jen už nebude možné si je v Česku koupit. Zda ale bude možné koupit si kotel či kamna v zahraničí, není jasné, navíc by mohl nastat problém s tím, že by jim je neměl kdo zapojit.  

Návrh kritizuje bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Lidé budou o to déle topit těmi staršími kotly a téměř jistě se stane, že řada zájemců bude mít tendenci si ten nový kotel koupit v Polsku a nějak si ho dovézt a pokoutně ho zprovoznit,“ uvedl.

Uhlím stále topí statisíce domácností

Topení uhlím je v Česku stále oblíbené, protože jde o levné palivo. Vytápění domu vyjde ročně zhruba na 46 tisíc korun včetně nákladů na elektřinu a stálých plateb. Částka je srovnatelá s vytápěním dřevem. V případě plynu už lidé zaplatí zhruba o třicet tisíc korun více, u elektrických přímotopů je to až o 60 tisíc více.

Jenže i uhlí bude dražší, a to už za několik let. Emisní povolenky, které nyní platí jen firmy vypouštějící oxid uhličitý, se totiž od roku 2027 zavedou i pro domácnosti, upozornil server. To bude znamenat zvýšení cen u uhlí, plynu, ale i pohonných hmot. V případě uhlí by mohlo být zdražení až čtyřicetiprocentní.  

Novinky.cz také upozorňují na to, že od září příštího roku bude zakazán provoz starých kotlů na tuhá paliva nejnižší první a druhé emisní třídy. Tyto kotle měly skončit už loni, jenže vláda jejich konec o dva roky odsunula kvůli vysoké inflaci i růstu cen energií.

Kotlíkové dotace i Nová zelená úsporám

Výměna kotle se týká zhruba dvou set tisíc domácností v Česku. Pro lidi s nižšími příjmy jsou opět připraveny kotlíkové dotace, a to až do výše 130 tisíc korun. Až sto tisíc můžou lidé získat v rámci programu Nová zelená úsporám. Za porušení zákazu používání starých kotlů bude hrozit pokuta až padesát tisíc korun.

Očekává se, že se lidé s ohledem na dražší uhlí budou starých kotlů postupně sami zbavovat a vymění je třeba za kotle na biomasu. Například analytik společnosti ANO Jiří Gavor zákaz prodeje kotlů na uhlí s předstihem před rokem 2027 vítá. „Dovedu se vcítit do uvažování spotřebitelů, kteří by si na konci roku 2026 koupili nový kotel na uhlí a následným zdaněním uhlí by se mohli cítit podvedeni,“ řekl Právu.

Novela ale ještě musí projít připomínkovým řízením, musí ji také schválit vláda a parlament a podepsat prezident. Platit by měla začít v polovině příštího roku, některá opatření ale začnou nabíhat až postupně, dodává server Novinky.cz.