Šarapatka hrozí Zemanovi exekucí, pokud se mu neomluví

Ve sporu prezidenta Miloše Zemana s jeho bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou jsou podle Zemanova advokáta Marka Nespaly splněny všechny předpoklady pro to, aby Nejvyšší soud odložil vykonatelnost pravomocného rozsudku. Podle verdiktu se má Zeman Šarapatkovi omluvit za výrok, že ho vyhodil pro neschopnost. Lhůta pro omluvu Zemanovi končí v pondělí. Šarapatkův advokát Artur Ostrý uvedl, že v úterý podá exekuční návrh, aby se omluvy domohl. Je podle něj zřejmé, že Zeman povinnost nesplní.

„Omluva jakožto náhrada nemajetkové újmy je plnění nevratné. Proto jsme současně s dovoláním podali i návrh na odklad vykonatelnosti rozsudku odvolacího soudu, a to shodně jako v případu Ferdinanda Peroutky a jak v předchozím řízení totožně učinilo ministerstvo financí,“ uvedl Nespala na dotaz, zda se Zeman plánuje Šarapatkovi omluvit.

„Máme za to, že i v přítomné věci jsou shodně splněny všechny zákonné předpoklady pro odklad vykonatelnosti, když se zároveň jedná o skutkově i právně mimořádně složitý případ, který s konečnou platností může judikovat až Nejvyšší soud ČR,“ doplnil advokát.

Ostrý sdělil, že v úterý podá exekuční návrh na vymožení omluvy. „S ohledem na nám již doručené dovolání a avizovaný návrh na odklad vykonatelnosti je zřejmé, že ke splnění pravomocně uložené povinnosti ze strany Miloše Zemana nedojde,“ okomentoval advokát. Šarapatka podle něj již nemá jinu možnost, jak se svého práva domoci.

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka ale odešel z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě. Bývalý poradce u soudů už dříve docílil omluvy za výrok od ministerstva financí, Ústavní soud ale rozsudky následně zrušil s tím, že za výroky nese odpovědnost Zeman jako soukromá osoba, Šarapatka proto podal novou žalobu mířící na prezidenta, které soudy pravomocně vyhověly. Zeman proti verdiktu podal dovolání, to ale nemá odkladný účinek.

Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček potvrdil, že návrh na odklad vykonatelnosti soud obdržel 10. ledna, rozhodnuto zatím není. „Podání bylo doručeno rovnou na Nejvyšší soud, přičemž se jedná pouze o návrh na odklad vykonatelnosti, dovolání u Nejvyššího soudu prozatím neregistrujeme,“ uvedl Tomíček.

Seznam Zprávy: Náklady řízení uhradila Kancelář prezidenta republiky

Server Seznam Zprávy také napsal, že náklady řízení za Zemana uhradila Kancelář prezidenta republiky. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček a kancléř Vratislav Mynář na dotazy webu nereagovali, Nespala uvedl, že o platbě nic neví. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) už v minulosti prověřovala, z jakých peněz jsou ve sporu se Šarapatkou placeny právní služby za zastupování prezidenta. Policisté zjistili, že advokáta Nespalu platil Hrad, podle nich ale nejde o trestný čin.

Šarapatka nejprve žádal omluvu za výrok od ministerstva financí, protože podle tehdejšího právního výkladu nebylo možné prezidenta žalovat přímo za výrok, který souvisí s výkonem jeho funkce. Soudy žalobě vyhověly a ministerstvo se Šarapatkovi následně omluvilo. Ústavní soud ale předchozí rozhodnutí soudů zrušil. Podle ústavních soudců Zemanův výrok nesouvisel s výkonem prezidentské funkce, a je tak nutné žalovat přímo jeho.

Spor se proto vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který předloni v říjnu Šarapatkovu žalobu na ochranu osobnosti z procesních důvodů zamítl. Šarapatka následně podal na Zemana novou žalobu k rakovnickému okresnímu soudu.