Státní zástupce obžaloval Tomáše Čermáka kvůli výzvě k útoku na politiky

Státní zástupce podal obžalobu na Tomáše Čermáka, který podle policie vyzýval ve videích k násilným akcím proti členům vlády, poslancům a senátorům. ČT to řekl žalobce Martin Bílý z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Muž čelí stíhání i v dalších případech, kvůli nenávistným výrokům o Ukrajincích dostal podmínku.

„Dne 20. 12. 2022 byla na obviněného podána obžaloba ke Krajskému soudu v Plzni,“ uvedl na dotaz České televize státní zástupce Martin Bílý. Za podporu a propagaci terorismu hrozí Čermákovi pět až patnáct let vězení.

Čermáka loni v únoru obvinili z podpory a propagace terorismu policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Podle nich ve videích a živých vysíláních na sociálních sítích vyzýval k útoku na členy vlády, poslance a senátory. Důvodem byla novela pandemického zákona, kterou tehdy politici projednávali.

„Musíme se nastartovat a nakopnout k radikálnímu odboji. Zbavíme se těch vyžranců jednou provždy. Nastolíme si tady vlastní pořádek, vlastní zákony pro všechny,“ uvedl Čermák na jednom z videí podle serveru Aktuálně.cz. V srpnu ho policie navrhla obžalovat z podpory a propagace terorismu.

Kriminalisté společně s Čermákem obvinili ještě Zdeňka Strapinu, který se státní zástupkyní uzavřel dohodu o vině a trestu. Strapina přijal trest 2,5 roku s odkladem na čtyři roky a musí rovněž zaplatit třicet tisíc korun na pomoc obětem trestné činnosti. Dohodu na konci října schválil zlínský krajský soud.

Za nenávistné výroky o Ukrajincích dal soud Čermákovi podmínku

Čermák čelí stíhání ještě v dalších dvou kauzách. Na konci prosince mu pražský krajský soud pravomocně udělil desetiměsíční podmínku za nenávistné výroky o Ukrajincích. Dalšího obžalovaného Patrika Tušla naopak poslal na deset měsíců do vězení.

Právě s Tušlem a dalším mužem půjde Čermák před soud kvůli nebezpečnému pronásledování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Čermák čelí obvinění z výtržnictví, podle informací ČT i kvůli tomu, že protestoval před domem evolučního biologa Jaroslava Flegra.