Češi už za necelé dva týdny budou vybírat nového prezidenta, začíná horká část kampaně

Události: Volba prezidenta (zdroj: ČT24)

Za necelé dva týdny budou lidé vybírat nového prezidenta. A to už potřetí v přímé volbě. Na výběr mají z devíti kandidátů, kteří v následujících dnech povedou intenzivní kampaň. Někteří část rozpočtu šetřili právě na tuto horkou fázi. Shodně pak uchazeči o post hlavy státu mluví o tom, že budou na lidi apelovat, aby šli k volbám.

Ani svátky nezastavily práci v týmech kandidátů a předvolební kampaň. Ta se teď ale mění – fotografie a texty s vánoční tematikou na sociálních sítích nahradí programové teze.

„Musíme být srozumitelní, úsporní, efektivní. Žádná další témata nepřipravujeme, spíš budeme zjednodušovat,“ uvedl senátor Pavel Fischer (nestr.).

„Slibuji, že pokud budu zvolen, tak odvolám vládu Petra Fialy podle článku 62,“ sdělil Jaroslav Bašta (SPD).

„Životní úroveň, budoucnost České republiky a to, jakým způsobem se lidem žije – myslím si, že se to v prezidentských debatách zdaleka nevyužilo,“ míní odborářský předák Josef Středula.

Zaznívat mají nejen nová témata, ale i ta, která kandidáti prezentují už týdny. Prostor pro osobní setkávání s voliči a diskuse v ulicích už se zmenšuje.

„Nejdříve vyřešit urgentní krizi, kterou si teď procházíme, a v okamžiku, kdy se nám podaří situaci stabilizovat, tak se začít velice rychle věnovat všem těm palčivým tématům,“ uvedl před Vánoci Petr Pavel.

90’ ČT24: Volby se blíží, kandidáti přitvrzují (zdroj: ČT24)

Tomáš Zima bude volit témata, která podle jeho slov zajímají většinu obyvatel. „To je otázka inflace, energetické krize, skoro dvě třetiny domácností jsou ohrožené chudobou,“ upozornil.

Danuše Nerudová se zaměří na ekonomiku. „Bude to o tom, že tady máme 35 procent domácností, které měsíčně neušetří vůbec nic, a když přijde nějaký nenadálý výdaj, tak ho nemají prostě z čeho zaplatit,“ poznamenala.

Poslední dny před otevřením volebních místností pak diáře kandidátů zaplní termíny různých debat v médiích.

„Občané dostanou můj dopis. Jinak budeme pokračovat v talkshow, pojedeme Ústí, Kladno, Brno, tam bychom měli skončit 9. ledna,“ řekl Andrej Babiš (ANO).

„My se jednoznačně zaměříme na to, aby se lidé nebáli volit srdcem, že v tom peletonu není jen takzvaná svatá trojice a že může překvapit i někdo jiný,“ podotkl Karel Diviš.

Podle Marka Hilšera budou nejdůležitější právě televizní debaty. „V ČT i v dalších… Takže to je, kde člověk musí podat nejlepší výkon,“ dodal.

Česká televize uvede superdebatu kandidátů z Národního muzea v neděli 8. ledna – tedy pět dní před otevřením volebních místností. Hlasování o nové hlavě státu se uskuteční v pátek 13. a v sobotu 14. ledna.