TÉMA

Prezidentská volba 2023

Cítím respekt, tíhu odpovědnosti a hrdost, komentuje Pavel své zvolení

Novým prezidentem republiky se stane Petr Pavel, slib složí 9. března. V rozhovoru pro ČT24 uvedl, že bezprostředně po zvolení cítí úlevu, hrdost, radost a především tíhu odpovědnosti, kterou na sebe s úřadem hlavy státu bere. Interview se čtvrtým prezidentem samostatného Česka vedl Michal Kubal.
28. 1. 2023Aktualizováno29. 1. 2023, 00:57|

Iniciativa Kladno bez hazardu podala žalobu kvůli neplatnému referendu. Město chyby odmítá

Iniciativa Kladno bez hazardu podala žalobu ke Krajskému soudu v Praze kvůli neplatnému referendu o zákazu hazardu v Kladně. Město údajná porušení zákona odmítá. Výdej lístků pro referendum, které se konalo zároveň s prvním kolem prezidentských voleb, nebyl podle iniciativy automatický. Návrh na vyslovení neplatnosti pro údajnou neregulérnost průběhu referenda by měl být v tuto chvíli podán, uvedla opoziční zastupitelka a členka iniciativy Anna Gamanová (STAN). Mluvčí radnice Vít Heral řekl, že příprava i průběh místního referenda byly zcela v souladu se zákonem, což podle něj potvrdila i příslušná komise.
23. 1. 2023|

Češi už za necelé dva týdny budou vybírat nového prezidenta, začíná horká část kampaně

Za necelé dva týdny budou lidé vybírat nového prezidenta. A to už potřetí v přímé volbě. Na výběr mají z devíti kandidátů, kteří v následujících dnech povedou intenzivní kampaň. Někteří část rozpočtu šetřili právě na tuto horkou fázi. Shodně pak uchazeči o post hlavy státu mluví o tom, že budou na lidi apelovat, aby šli k volbám.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 21:48|

Češi trvale žijící v zahraničí se mohou ještě do neděle zapsat k prezidentským volbám

Češi bydlící v zahraničí mohou do neděle 4. prosince požádat o zápis do zvláštního seznamu voličů k lednovým prezidentským volbám. Žádost musí podat osobně či písemně na velvyslanectví či generálním konzulátu. Volit v zahraničí nebo mimo své trvalé bydliště mohou i lidé s voličskými průkazy. Písemné a elektronické žádosti přijímají úřady až do 6. ledna, osobně pak nejpozději dva dny před prvním kolem voleb. Žádost mohou lidé podat i přes Portál občana.
30. 11. 2022|

Babiše baví politika, vnímá ji jako boj o moc, řekl v Interview ČT24 ústavní právník Kysela

„Andreje Babiše baví politika, vnímá ji jako soutěž o moc, jako držení moci, jako výkon moci. Ve chvíli, kdy je v opozičních lavicích, příliš silný dojem z toho, že si užívá, nemá. Možná mu chybí volební soutěž, která je v prezidentské volbě specifická,“ říká ústavní právník Jan Kysela k prezidentské kandidatuře Andreje Babiše. Právě kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) byl pozván do pondělního předvolebního Interview ČT24, účast ale odmítl z časových důvodů.
21. 11. 2022Aktualizováno21. 11. 2022, 23:03|

Stranická podpora prezidentským kandidátům k vítězství nepomáhá, říká politolog. Přesto je může posílit

Ústavní vymezení práce prezidenta jsou podle právníka Marka Antoše v parlamentním systému podobná těm, jaké má britský panovník. Ve skutečnosti to tak ale vůbec není. Nahrává tomu i přímá volba hlavy státu, která kandidáty tlačí k jasným politickým prohlášením a slibům, které se po zvolení také snaží splnit. Na Hradě nicméně jen sotva plní vůli velkých politických stran. Jejich kandidátům se totiž u českých voličů příliš nedaří. Podle politologa Jakuba Lyska je česká společnost „antistranická“ a u kandidátů se silným stranickým zázemím může jít spíše o to ukázat se veřejnosti než vyhrát. O volbě prezidenta hovořili experti na politiku, společnost i ústavu v 90' ČT24.
5. 10. 2022|

Senátor Fischer chce kandidovat na prezidenta, shání podpisy členů horní komory

Senátor Pavel Fischer (nestr.) se rozhodl, že se bude ucházet o účast v prezidentských volbách. Na jeho rozhodnutí upozornil server iDNES.cz. Pro svou kandidaturu shání podpisy senátorů a podle informací serveru Aktuálně.cz má v tuto chvíli Fischer nejméně osmnáct podpisů členů horní komory. Ke kandidatuře jich stačí deset. Oficiálně svou kandidaturu oznámí v nejbližších týdnech. Jako o možném favoritovi pro KDU-ČSL o něm hovořil předseda lidovců a vicepremiér Marian Jurečka, téma prezidentské volby bude náplní pondělního jednání celostátního výboru strany.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 14:59|

Šéfkuchař Petr Kováč oznámil kandidaturu na prezidenta, chce bojovat proti drahotě

Zastávat zájmy obyčejných lidí a bojovat proti drahotě i chudobě chce v případě zvolení brněnský šéfkuchař Petr Kováč. Svou kandidaturu na prezidenta oznámil na tiskové konferenci. Uvedl, že podpisy pro podporu své kandidatury už sbírá. Neupřesnil, jak dlouho ani kolik podpisů už získal. Spolu s oznámením kandidatury Kováč spustil internetové stránky své prezidentské kampaně. Kandiduje také v komunálních volbách.
6. 9. 2022|

Generál Pavel potvrdil prezidentskou kandidaturu. „Vraťme Česku řád a klid,“ zní jeho heslo

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel v úterý oficiálně potvrdil kandidaturu na prezidenta republiky a představil své volební heslo „Vraťme Česku řád a klid“. Chce být prezidentem, který mírní vášně. Za priority označil aktivní zahraniční politiku, inovativní ekonomiku s vyšší přidanou hodnotou, nezávislou energetiku, vzdělávání a zdravé životní prostředí. Pavel, který patří mezi favority voleb, to řekl při úterním zahájení své volební kampaně Praze.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 12:57|

Vystrčil vyhlásil termín volby prezidenta. První kolo bude 13. a 14. ledna 2023

Nového prezidenta budou čeští občané volit 13. a 14. ledna příštího roku. Termín volby vyhlásil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Případné druhé kolo se uskuteční o dva týdny později, tedy 27. a 28. ledna. Funkci již nemůže obhajovat nynější hlava státu Miloš Zeman. Ten je prezidentem již druhé funkční období v řadě, pokračování mu neumožňuje ústava.
27. 6. 2022Aktualizováno27. 6. 2022, 20:20|

KSČM vybrala jako kandidáta pro prezidentské volby Josefa Skálu

Do prezidentských voleb vyšle KSČM svého bývalého místopředsedu Josefa Skálu. Komunisté kandidáta vybírali mezi Skálou a expředsedou Vojtěchem Filipem, jehož neúspěšným vyzyvatelem Skála v boji o předsednictví strany několikrát byl.
2. 2. 2022|

Podnikatel Diviš ohlásil kandidaturu na prezidenta. Nevidí nikoho jiného, komu by chtěl dát hlas

Podnikatel v informačních technologiích Karel Diviš oznámil kandidaturu v prezidentských volbách. Ty by se měly v Česku konat počátkem příštího roku. Prezident by podle Diviše měl být partnerem pro vládu a parlament a pomáhat jim prosazovat strategické vize. Zároveň by chtěl využívat mediálního prostoru a upozorňovat na pozitivní témata.
20. 1. 2022|