Na pražské Letné lidé demonstrovali za nižší ceny energií či potravin

Proti vládě Petra Fialy demonstrovaly v sobotu odpoledne na pražské Letné podle policie stovky lidí. Počet účastníků protestu uvedl kolem 16. hodiny policejní mluvčí Jan Daněk. Demonstranti si s sebou přinesli vlajky nebo hesla proti kabinetu Petra Fialy (ODS) či Spojeným státům americkým. Na akci, kterou pořádal spolek Národní rada obnovy, demonstrovali přítomní za nízké ceny energií a potravin nebo za snížení inflace. Podle zpravodaje ČTK od 14. hodiny, kdy protest odstartoval, počet demonstrujících postupně stoupal. Akce skončila po 17. hodině.

„Jsme tady proto, abychom udělili vysvědčení Petru Fialovi a jeho vládě na konkrétních věcech,“ řekl jeden z řečníků Vladimír Štěpán. Společně s dalšími vystupujícími na demonstraci předložil požadavky vládě. Vedle odvolání kabinetu, vedení ČEZ a Energetického regulačního úřadu nespokojenci požadují také snížení cen elektřiny na 100 eur za megawatthodinu. Česká elektřina se má podle protestujících prodávat pouze v České republice a na burzu mají mířit pouze její přebytky. Přítomní kritizovali také ceny potravin, podporu Ukrajině, Evropskou unii nebo NATO. Odmítali účast Česka v jakémkoli „vojenském paktu“.

Pořadatelé vyzvali účastníky, aby psali poslancům, svým zaměstnavatelům nebo místním odborovým organizacím a vytvořili na ně tlak na řešení situace. Pokud se jim nepodaří své požadavky prosadit, bude podle organizátora Jiřího Havla čas na občanskou neposlušnost a například generální stávku.

Demonstranti skandovali například „Demisi“ nebo „Zloději“. Přinesli si s sebou české vlajky, symboly Moravy i transparenty, mimo jiné s nápisy „Základny USA do USA a bude mír“, „Stop vládě“ nebo „Fialo, to stačí, jste váleční štváči“.

Náprava současné situace

Organizátoři akce o sobě na svém webu tvrdí, že netvoří projekt, který by měl politické ambice. „Chceme být alternativou ke krokům či nekrokům vlády, která nedokázala Česko vyvést z energetické, ekologické a ekonomické krize. Záleží nám na nápravě současné situace,“ píší.

Pořádáním protivládních demonstrací se v posledních měsících proslavil Ladislav Vrabel. Jím organizované akce v minulosti podporovali třeba i Vladimír Štěpán a Ivan Noveský, kteří nyní patří mezi členy demonstrující Národní rady obnovy. Na demonstraci 28. října jim ale Vrabel zapověděl účast.