Dopis bude od února za 23 korun. Pošta po čtvrtroce opět zdraží

Za doručení obyčejného dopisu bude Česká pošta od února účtovat již 23 korun, za prioritní doručení bude potřeba zaplatit 30 korun. V obou případech zdraží své služby o dvě koruny oproti současné ceně. Stávající ceny přitom platí teprve od začátku listopadu. Totéž platí o poukázkách, které znovu zdraží o tři koruny. Od února se zvednou také ceny doporučených dopisů, které zdražily naposledy loni, a to o deset korun. Již od ledna zdraží datové zprávy a SIPO.

Nový ceník platný od února zveřejnila Česká pošta sama. Že to znamená další zdražení obyčejných dopisů, které zdražovaly už k 1. listopadu, i některých dalších služeb, upozornil jako první web Peníze.cz.

Obyčejný dopis, který ještě v říjnu doručovala pošta za 19 korun, bude příští rok v únoru stát již 23 korun, prioritní doručení 30 korun. Doporučený dopis bude nově nejméně za 62 korun, což je o deset korun více než nyní, prioritní doručení doporučeného psaní bude za 69 korun. Pošta zdraží také firemní psaní a cenná psaní, a to o dvě koruny. Za cenné psaní zaplatí odesilatel nejméně 67 korun. Na současných cenách – platných od začátku listopadu – zůstanou alespoň balíky.

Poštovní a dobírkové poukázky zdraží ve všech případech o další tři koruny. Základní cena za poslání částky do 5000 korun se od února zvýší na 52 korun u poukázky typu A, na 45 korun u poukázky typu B a na 61 korun u poukázky typu C.

Část nových cen začne Česká pošta účtovat již od začátku příštího roku. Zdraží odeslání poštovní datové zprávy přes datovou schránku, a to z pěti korun na dvojnásobek. Novinkou bude, že pošta omezí velikost datové zprávy, a to 20 megabyty.

Rovněž od ledna zdraží hotovostní platba SIPO na přepážce z 25 na 28 korun, s využitím Zákaznické karty z 19 na 22 korun. Také za platbu SIPO u poštovního doručovatele si lidé od ledna připlatí tři koruny, nově přijde na 32 korun.  

Česká pošta loni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o 400 milionů na 19,55 miliardy korun. Státní podnik provozuje 3200 poboček a zaměstnává 25 tisíc lidí. Zdražování zdůvodňuje rostoucími náklady, zejména drahými energiemi a pohonnými hmotami.