Koaliční vládnutí provázejí spory třeba o změnu zdanění loterií

Události: Piráti si stěžují, že partneři bez dohody předkládají i návrhy v rozporu s koaliční smlouvou (zdroj: ČT24)

Někteří vládní politici si stěžují na fungování koalice. Piráti kritizují, že jiné strany předkládají bez konzultace návrhy, které odporují koaliční smlouvě. I další partaje připouštějí neshody. Premiér Petr Fiala (ODS) však hovoří o „debatě“, je přesvědčen, že další fungování jeho kabinetu to neohrožuje.

Že vztahy mezi pěti koaličními stranami nejsou zcela růžové, ukázalo naplno jednání o podobě daně z neočekávaných zisků. Ve sněmovně se sešly dva návrhy, jeden podal ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS, druhý předložili poslanci Pirátů. Lišily se tím, jak dlouho by se měla mimořádná daň platit, zda od příštího roku, nebo zpětně i za letošek.

Piráti, kteří byli pro druhou variantu, nakonec svůj návrh neuplatnili, takže do závěrečného schvalování jde jen Stanjurův návrh. Rozpory tím však nekončí, jen se přesunuly k jiným zákonům.

Pirátské straně se nelíbí ani podoba novely zákona o státním zastupitelství, kterou poslalo ministerstvo spravedlnosti do připomínkového řízení. Piráti mají problém s tím, že návrh nemění podmínky pro případné odvolání nejvyššího státního zástupce.

Stále ho může odvolat vláda bez udání důvodu, i když se v minulosti hovořilo o tom, že by musely být pro odvolání stanoveny důvody, které by mohl přezkoumat soud, případně by o celém odvolání rozhodoval kárný soud.

V koaliční smlouvě je ovšem jasně uvedeno, že v novele bude mimo jiné „zpřesnění podmínek pro odvolání nejvyššího státního zástupce“. Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka tedy konečná podoba „v podstatě staví požadavky ODS nad koaliční smlouvu“. To považuje za nepřijatelné.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) naopak tvrdí, že výsledný návrh je důsledkem toho, „že se nepodařilo dohodnout v koalici konsenzuální text“. Dodal, že očekává diskusi o novele ve vládě i parlamentu.

K novele o loteriích mají výhrady i Starostové a lidovci

Ještě nejednoznačnější je přístup koaličních stran k poslanecké novele, která chce snížit daň u loterií. Předložil ji Marek Benda z ODS, podle nějž je to jen „drobná změna zákona o dani z hazardních her“. Jeho spolustraník Stanjura ji plánuje podpořit. Zdůvodnil to ideologickými východisky. „Pokud je věc, kterou dlouhodobě kritizujete a podáte i ústavní stížnost, a pak se to snažíte napravit, je to správný postup,“ prohlásil Stanjura.

Potíž však je nejen v tom, že se tak sníží příjmy státního rozpočtu – Stanjura to odhadl na „vyšší stovky milionů“ – ale i v tom, že na ničem takovém nebyla koalice domluvená. Proto nezní kritika už jen od Pirátů, ale i od dalších koaličních stran. Hnutí STAN oznámilo na Facebooku, že je návrh v rozporu s koaliční smlouvou i „naším programem a přesvědčením“. A nelíbí se ani lidovcům.

„V době, kdy hledáme každý milion do rozpočtu, nepovažujeme za rozumné snižovat kapitolu státního rozpočtu na straně příjmů,“ řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Debata může pomoci dobrému výsledku, míní Fiala. Podle opozice koaliční spory zdržují důležité zákony

Premiér Petr Fiala dal najevo, že spory mezi koaličními partajemi nepovažuje za vážnou hrozbu pro existenci své vlády. „Že probíhá debata, že máme v koalici v průběhu schvalování různé názory, možná ještě pomůže dobrému výsledku. Koaliční spolupráci to určitě nepoškozuje,“ prohlásil.

Další lídři považují za zásadní, že i přes vypjatou atmosféru na některých jednáních se jim daří sporné otázky řešit, a koalice tak funguje. „Probíhá diskuse, někdy třeba i trochu vášnivěji, ale vždy musíme dospět k rozumné dohodě,“ míní předseda klubu TOP 09 Jan Jakob.

Opoziční představitelé naopak tvrdí, že vnitřní způsoby zdržují projednávání některých témat, a ta se pak řeší na poslední chvíli. Očekávají, že to bude ještě horší. „Programy stran nejvíc napravo a nejvíc nalevo se natolik liší, že společný konsenzus budou hledat velmi těžko,“ podotkl místopředseda SPD Radim Fiala. Místopředseda ANO Karel Havlíček zase vnímá STAN a Piráty „víceméně jako přívěšky“ k vládě. „SPOLU se do jisté míry snaží vládu řídit samo,“ soudí.