Soud s Nečasovými kvůli poslaneckým trafikám se bude po výměně soudkyně celý opakovat

Události: Soud s Nečasovými se bude opakovat (zdroj: ČT24)

Soud s expremiérem Petrem Nečasem a jeho manželkou Janou se bude muset celý opakovat; začne v prosinci. Po výměně soudkyně obžalovaní odmítli, aby se v novém kole procesu pouze četly staré výpovědi svědků. Prvoinstanční soud se ke kauze poslaneckých trafik vrací. Osvobozující verdikt zrušila nadřízená instance.

Na Úřadu vlády policisté zasahovali před devíti lety. Tehdejší šéfku premiérova kabinetu Janu Nagyovou policie zatkla a obvinila z dvou trestných činů. V kauze zneužití vojenské tajné služby je pravomocně odsouzená. Případ údajných trafik pro exposlance ODS se teď vrací na začátek.

„Celé hlavní líčení se bude konat znovu a to včetně úkonů, které jsou spojeny se zahájením hlavního líčení a samozřejmě s výslechem všech svědků. K dosavadnímu hlavnímu líčení, které proběhlo, se prakticky nepřihlíží,“ popisuje mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová.

Před šesti lety proces vedla soudkyně Helena Králová. Manžele Nečasovi zprostila obžaloby. Státní zástupce pak uspěl s odvoláním, Králová ale mezitím odešla do důchodu. Nová soudkyně teď musí na žádost obžalovaných znovu vyslechnout všechny svědky.

„Ten soudce by potom rozhodoval bez toho, aby viděl ty svědky? To přece nejde,“ uvádí obhájce Petra Nečase Adam Černý. „Zatím jsme řekli všichni (svědci, pozn. red.). A až si uděláme bližší analýzu těch výpovědí, tak se může stát, že nebudeme na některých svědcích trvat,“ doplňuje obhájce Jany Nečasové Eduard Bruna.

Proces bude mít nová pravidla

Státní zástupci se budou snažit Petru a Janě Nečasovým dokázat, že před deseti lety zprostředkovali tehdejším poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi funkce ve vedení státních a polostátních firem výměnou za složení poslaneckých mandátů.

„Klientka byla toho názoru, že byla pouze výkonný pracovník nějakého aparátu, který předával eventuálně nějaké vzkazy. Sama v tom žádnou aktivní úlohu neměla,“ říká Bruna. Jana Nečasová bude taky znovu čelit obžalobě z toho, že nezdanila luxusní dárky, které jí nosili podnikatelé nebo lobbisté.

Proces se bude řídit novými pravidly. Na začátku dostanou manželé Nečasovi možnost prohlásit vinu nebo uzavřít se státním zástupcem dohodu. Zrychlit jednání může i to, pokud něco obě strany označí za nesporné.