Kauzu trafik kolem Nečasové bude řešit jiná soudkyně. Hrozí, že se líčení vrátí na začátek

Události: Kauza trafik kolem Nečasové (zdroj: ČT24)

Jedna z nejdéle trvajících trestních kauz – takzvaných trafik kolem Jany Nečasové – bude mít novou soudkyni. Poté, co justici opustila jedna z nejdéle sloužících soudkyň – Helena Králová – převezme případ její nástupkyně, kterou teprve tento měsíc do funkce jmenoval prezident Miloš Zeman. Králová před odchodem do důchodu nestihla případ dokončit, a tak hrozí, že se bude celé líčení opakovat od začátku.

Soudkyně Helena Králová obžalované v kauze trafik osvobodila, ale žalobci uspěli s odvoláním. „Nastoupí nová soudkyně, která byla jmenována v tomto měsíci a ta by měla převzít celý senát 3T po paní doktorce Králové,“ říká mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková.

Nová soudkyně má v rukou jmenovací dekret prezidenta zhruba týden. Kauza, kde čelí obžalobě expremiér Petr Nečas, jeho manželka Jana a někdejší vysoký ministerský úředník Roman Boček, je jedním z případů, které Králové vrátil nadřízený soud kvůli chybám.

„My jsme došli k závěru, že tam jsou podstatné vady, a že ten zprošťující výrok nemůže obstát,“ míní soudce Městského soudu v Praze Richard Petrásek. Odvolacímu soudu šlo zejména o to, že soudkyně neuznala jako důkaz odposlechy. Králová sdělila, že je soud považuje za nezákonné.

„I v té nyní projednávané věci lze tyto záznamy odposlechů použít,“ kontruje ale Petrásek. Advokát obžalovaného Romana Bočka Petr Toman se jich neobává. „S obsahem odposlechu jsme samozřejmě seznámeni a víme, že se v nich nenachází nic, co by v budoucnu mohlo vést k rozhodnutí soudu o vině obžalovaných,“ říká.

Čeká se na Ústavní soud

Expremiér Nečas u stejného soudu ještě čelí obžalobě z křivé výpovědi v případu zneužití vojenského zpravodajství. Podle Hájkové se čeká, až se zdrojový spis v této kauze vrátí z Ústavního soudu. V kauze vojenského zpravodajství dostala Jana Nečasová i bývalí důstojníci podmíněné tresty, jejich dovolání odmítl Nejvyšší soud a Ústavní soud je jejich poslední šancí na zvrat v případu.

V novém líčení v kauze poslaneckých trafik chtějí žalobci u soudu také znovu vyslýchat nové svědky, podle právníků může trvat zhruba rok, než padne pravomocný verdikt.