Armáda nám stárne, potřebuje omladit, řekl náčelník Generálního štábu Řehka

Interview ČT24: Karel Řehka (zdroj: ČT24)

Členství v Severoatlantické alianci je pro Česko zárukou bezpečnosti. V Interview ČT24 to řekl náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka. Myslí si také, že Češi by měli být hrdí, že republika v NATO je. Zmínil také důležitost modernizace armády a potřebu dávat na obranu dvě procenta HDP. Česká armáda je podle něj bojeschopná, je třeba se však připravit na moderní boj, to znamená armádu i omladit.

Řehka na úvod hovořil o situaci na Ukrajině. Říct, kdo má dnes ve válce na Ukrajině navrch – jestli Ukrajinci, nebo Rusové – je ale podle něj těžké. „Jisté je, že Rusku se rozhodně nedaří a Ukrajincům se v současné době daří minimálně na taktické úrovni na bojišti, to je bez pochyby, to každý vidí,“ uvedl. 

Řehka si myslí, že Rusko se rozhoduje velmi iracionálně, podle něj to bylo vidět už na začátku konfliktu. „Je těžké odhadovat další kroky, když se ti lidé rozhodují iracionálně. Nevidím nikde konec konfliktu, myslím, že se můžeme chystat spíš na delší konflikt. Nevidím ani žádný dobrý konec toho konfliktu, můžeme se jenom bavit o tom, jak špatně skončí,“ řekl. Myslí si, že napětí neustále narůstá a zvyšuje se i eskalační potenciál.

Podle Řehky to znamená vyšší riziko válečného konfliktu, a to i pro Česko. „My určitě teď ve válce nejsme, byť to tak občas ruská strana prezentuje, že není v konfliktu s Ukrajinou ale v konfliktu s NATO. Já si to ale nemyslím,“ řekl. 

NATO jako záruka bezpečí

Náčelník Generálního štábu Armády ČR si také myslí, že Severoatlantická aliance je zárukou české bezpečnosti. „Je dobře, že jsme v NATO, měli bychom si toho vážit. Měli bychom dělat všechno pro to, aby NATO fungovalo dobře, a abychom byli platným a dobrým spojencem a členem NATO,“ uvedl s tím, že právě členství v alianci nám zajišťuje bezpečí za „relativně málo vynaložených zdrojů“.

Připomněl také, že je nutné vynakládat na obranu dvě procenta HDP. Jenom tak může být česká armáda dobrým spojencem Severoatlantické aliance. „Ta dvě procenta musí být dlouhodobě stabilní,“ upozornil. Pokud jde o bojeschopnost české armády, Řehka řekl, že se Česko na takový konflikt nepřipravovalo. „Naše strategie je založena na tom, že se bráníme jako součást Aliance,“ uvedl. O případných slabinách armády logicky hovořit nechtěl. Zmínil ale nutnost modernizace armády. 

Bojová technika české armády
Zdroj: ČT24

Potřeba modernizovat ale podle Řehky neznamená, že by byla česká armáda nefunkční. „My bychom byli (v případě konfliktu mezi Ruskem a NATO) bojeschopní, plnili bychom náš úkol, jak nejlépe můžeme s tím, co máme. Ale abychom byli lépe připraveni na moderní boj, tak potřebujeme modernizovat, a to ve všech oblastech armády,“ sdělil a dodal, že se na tom „intenzivně maká“. 

Armáda stárne. Co s tím?

Řehka už dříve hovořil o tom, že věk členů armády se zvyšuje. Právě omlazení armády je podle něj jednou z priorit. „Technika je nám bez lidí k ničemu, protože válku nevyhrává technika, ale lidé, kteří techniku obsluhují. Pravdou je, že nám armáda stárne, a je potřeba doplňovat počty,“ řekl.

Nalákat nové lidi však není jednoduché a je k tomu potřeba mít kompletní strategii. Řehka zmínil třeba materiální standard, odpovídající vybavení nebo dobré zázemí. „Dnes nenalákáte mladého člověka do starých kasáren. Nemůžeme tedy investovat jenom do techniky, ale i do těch lidí,“ dodal. 

Veškeré změny však budou stát nemalé peníze, česká vláda na to podle náčelníka Generálního štábu slyší dobře. „Dneska to opravdu není tak, že bych já chodil žadonit o peníze. Vláda jasně deklarovala, že chce dát dvě procenta HDP na obranu, a deklarovala i to, od kterého roku by to mělo být. Dnes je opravdu i tlak politiků na nás, abychom se jako tým snažili ty peníze efektivně utratit, abychom armádu co nejdříve zmodernizovali,“ uvedl. 

Lidé se bojí války i ekonomické situace, říká Řehka

Řehka zmínil, že armáda není jenom o obraně, ale o celé společnosti. „Společnost si z toho (války na Ukrajině) vzala to, že žádná odložená potřeba není, že válka může přijít, že se může stát docela blízko, že je děsivá, a je potřeba se na ní připravit,“ řekl. 

To, že někteři lidé v Česku stále nevěří tomu, že Rusko napadlo Ukrajinu, případně že zpochybňují zločiny, které Rusové u svého souseda páchají, komentoval Řehka slovy, že „lidé se bojí nejenom války, ale i ekonomické situace“. Je to podle něj přirozené a míní, že ve společnosti budou vždy různé názory.

Za důležité označil to, že Česká republika je v podpoře Ukrajiny „top zemí“. „Jasně, že tady máte křiklouny, ale ti tady budou vždycky,“ dodal.