Nejvyšší soud zrušil osvobozující rozsudek v případu státní zástupkyně viněné z krácení daně

Nejvyšší soud zrušil osvobozující rozsudek v případu státní zástupkyně Sylvy Krützner. České televizi to sdělila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Markéta Fikoczková. Krützner obžaloba vinila z úmyslného neodvedení daně při prodeji bytu. Dovolání v jejím případě podal nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Případ se tak nyní vrátí k odvolacímu Městskému soudu v Praze, který ženu původně zprostil obžaloby.

„Nejvyšší soud rozsudek zrušil a přikázal odvolacímu soudu, aby byla věc znovu projednána,“ sdělila ČT mluvčí soudu v Praze 5 Fikoczková. Ten se případem žalobkyně Krützner zabýval v první instanci.

Krützner si před lety úspěšně zažádala o přidělení služebního bytu v Praze. Nastěhovala se v roce 2008, o čtyři roky později byt od městské části odkoupila za zhruba 900 tisíc korun. Po dalších dvou letech byt prodala za 3,4 milionu. Příjem z prodeje podle obžaloby řádně nepřiznala.

Krützner, která je náměstkyní Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 6, vinu popírala. Hájila se tím, že splnila podmínku pro osvobození od daně, protože v bytě před prodejem bydlela. Obžaloba tvrdila, že Krützner byt pronajímala, žena však označila obyvatelky bytu za dočasné spolubydlící, nikoliv nájemnice.

Obvodní soud v Praze 5 žalobkyni nejprve uznal vinnou a uložil jí peněžitý trest 346 tisíc korun. Rozsudek ale na konci loňského roku zvrátil Městský soud v Praze. Obvodní soud prý špatně vyhodnotil otázku, zda měla Krützner v bytě bydliště podle definice uvedené v zákoně o daních z příjmů. Proti tomu se ohradil Nejvyšší státní zástupce Stříž. Ten odvolacímu soudu vytýkal právě nesprávný výklad daňových předpisů.

Pokud by žena byla pravomocně odsouzena, její funkce státní zástupkyně by zanikla. Podle zákona o státním zastupitelství totiž zaniká funkce státního zástupce dnem právní moci rozhodnutí, kterým byl státní zástupce odsouzen pro trestný čin spáchaný úmyslně nebo odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody pro trestný čin spáchaný z nedbalosti.