Soud v Brně bude řešit případ mladíka obžalovaného z plánování teroristického útoku

Případ údajné přípravy teroristického útoku inspirovaného obdobnými útoky v cizině bude řešit Krajský soud v Brně. Obžalobě, kterou ke zdejšímu soudu podala státní zástupkyně Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci, čelí mladistvý hoch. Podle olomouckého vrchního žalobce Radima Daňhela měly jeho plány již konkrétní podobu, nikdo však jimi nebyl dosud ohrožen.

Obžalobu podala státní zástupkyně v polovině srpna. Mladík, který je podle informací zveřejněných Českou tiskovou kanceláří z Jihomoravského kraje, je stíhán pro spáchání zvlášť závažného provinění teroristického útoku ve stadiu přípravy.

Soud již obžalobu obdržel a na začátek září je nařízeno vazební zasedání. Termín jednání zatím není známý. Informovala o tom mluvčí brněnského krajského soudu Klára Belkovová.

„Jednalo se z mého úhlu pohledu o poměrně zajímavý případ, kdy obviněný vytvořil jakýsi plán, kdy byl inspirován teroristickými útoky, které proběhly v minulosti v zahraničí, a směřoval k provedení něčeho podobného na území České republiky. Ten plán byl poměrně dlouhodobý a on začal činit první kroky, které v tom plánu měl,“ sdělil Daňhel.

Podle šéfa VSZ v Olomouci kroky podezřelého mladíka, které se údajně podařilo poměrně dobře zadokumentovat, už získávaly konkrétní podobu, nešlo pouze o verbální projevy. „Šlo o zcela konkrétní kroky. Chci však zdůraznit, že těmito kroky nebyl nikdo ohrožen, šlo o přípravnou fázi,“ doplnil Daňhel.