Projděte si kandidující v letošních volbách a vyzkoušejte si výběr nanečisto

Ve dnech 23. a 24. září se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí a první kolo hlasování o třetině Senátu. Díky aplikaci na webu ČT24 se můžete seznámit s přehledy kandidujících a rovněž si vyzkoušet svůj výběr nanečisto. Ten je pak možné si stáhnout jako dokument, v němž najdete i základní pokyny pro voliče.

V sekci pro komunální volby lze vyhledávat buď přes název obce, nebo podle jména kandidáta. Při vyhledávání přes název obce se zobrazí kandidátní listiny všech subjektů, které v místě usilují o hlasy. U každé položky lze následně rozkliknout seznam kandidujících osob. 

V tomto rozhraní si můžete také vyzkoušet, jak byste chtěli hlasovat. Stačí kliknout na konci výčtu všech kandidujících subjektů na tlačítko „Zkuste si výběr nanečisto“.

V této simulaci můžete, tak jako pak při skutečném hlasování, vybírat tolik kandidátů, kolik členů zastupitelstva se v daném místě bude volit. A jsou tři možnosti, jak označovat. Zaprvé lze zaškrtnout pouze jednu stranu, tím pádem by hlasy byly pouze pro kandidáty dotyčné strany podle pořadí na listině. Druhá varianta je vybrat jednu stranu a pak ještě označit konkrétní kandidáty z jedné nebo více dalších stran – hlasy by tak připadly označeným kandidátům a zbývající počet hlasů kandidátům z označené strany. Poslední možností je vybrat jen konkrétní kandidáty napříč stranami.

V tomto výběru nanečisto navíc aplikace ve spodní části v liště upozorní, jestli by byl takový lístek platný; upozorňuje také při zaškrtávání jednotlivých kandidátů, kolik preferenčních hlasů ještě zbývá a jestli nebyl překročen limit.

Stáhnout si pak pod výpisem stran můžete seznam vybraných kandidátů v PDF, a to se základními pokyny pro voliče. Ale pozor, tento dokument nenahrazuje skutečný volební lístek.

Kandidáti do horní komory

Aplikace pro senátní volby nabízí přehlednou mapku obvodů, v nichž se letos hlasuje o podobě třetiny horní komory. Můžete si buď vybrat z volebních obvodů v záložce, nebo přímo vepsat název obce. Následně se zobrazí kandidáti pro dotyčný obvod. V senátních volbách se žádným způsobem neudělují preferenční hlasy.

Volby do Senátu Parlamentu České republiky se konají každé dva roky, přičemž se vždy volí jedna třetina, tedy 27 z 81 senátorských mandátů. Jde o senátory jimž končí šestileté funkční období.

Senátní volby jsou dvoukolové. V případě, že již v prvním kole získá některý z kandidátů ve svém obvodě nadpoloviční většinu hlasů, je rovnou zvolen senátorem a druhé kolo se v tomto obvodě již nekoná. V opačném případě postupují dva kandidáti s největším počtem hlasů do druhého kola, které se koná týden po kole prvním. Případné druhé kolo se letos uskuteční ve dnech 30. září a 1. října.