Sněmovna navrhla na státní vyznamenání Mašíny či Zelenského. Odmítla nominovat Orbána

Na udělení nejvyššího státního vyznamenání Řádu bílého lva v pátek sněmovna navrhla prezidentu Miloši Zemanovi šestici členů protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů nebo ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku. Prezident už sedmkrát odmítl Koudelku jmenovat na návrh vlád do hodnosti generála. V seznamu adeptů na nejvyšší ocenění figuruje také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zeman už začátkem března oznámil, že se tomuto návrhu rozhodl vyhovět.

Dolní komora naopak odmítla nominovat na udělení Řádu bílého lva maďarského premiéra Viktora Orbána, o což usilovali poslanci opozičního hnutí SPD. Seznam sněmovních kandidátů na státní vyznamenání čítá 34 jmen. Konečné rozhodnutí je na prezidentovi, který návrhům sněmovny, ale také Senátu a vlády může, ale nemusí vyhovět. 

Odbojová skupina bratří Mašínů je ve hře znovu po několika letech, v minulosti její členy navrhoval na ocenění Senát. Jde o Josefa Mašína a posmrtně o Ctirada Mašína, Milana Paumera, Ctibora Nováka, Václava Švédu a Zbyňka Janatu. Loni figurovali členové skupiny na předběžném seznamu podvýboru na medaili Za hrdinství, organizační výbor je vyřadil. Individuální snahu poslance ODS Pavla Žáčka, aby se mezi kandidáty vrátili, pak plénum neschválilo.

I výsledky aktuálního hlasování o jednotlivých členech odbojové skupiny byly poměrně těsné. Josefa Mašína sněmovna nominovala až na druhý pokus, když první, posléze zpochybněné hlasování, skončilo zamítavě. Koudelku loni dolní komora neúspěšně navrhovala na medaili Za zásluhy.

Ke sněmovním kandidátům na Řád Tomáše Garrigua Masaryka patří dlouholetá ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Milena Černá, která zemřela loni v září. Na medaili Za hrdinství Sněmovna nominovala dobrovolné hasiče Jaroslava Filu a Marka Vrbu, kteří zahynuli loni při zásahu u výbuchu rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku.

Mezi navrženými je i trojice dobrovolných hasičů Jaroslav Bolfík, Radim Lískovec a Jakub Mrákava za pomoc lidem postiženým loňským tornádem na jižní Moravě. Na udělení medaile Za zásluhy dolní komora Zemanovi nabídla posmrtně básníka a překladatele Jana Zábranu, badatele Jaroslava Čvančaru, trumpetistu a zakladatele dechové kapely Moravanka Jana Slabáka nebo muzikologa a skladatele Miloše Štědroně.

Novely před závěrečným schvalováním

Po pátečním druhém čtení čeká závěrečné schvalování novelu, podle níž příbuzní pěstouni, kteří se o dítě začali starat před koncem minulého roku a dostávali za to odměnu od státu, patrně nebudou muset za dobu péče platit důchodové a zdravotní pojištění. Pěstounství by se u nich zařadilo mezi takzvané náhradní a vyloučené doby a zohlednilo by se při výpočtu penze. Zdravotní odvody by pak posílal stát. Pro nové pěstouny z rodiny či z řad blízkých by osvobození od odvodů mohlo platit až dva roky od převzetí dítěte.

Před závěrečným schvalováním je rovněž předloha, podle níž by ministerstvo zdravotnictví mohlo dát právo k zajišťování nákupu a distribuce léčivých přípravků například při epidemiích. Nutný by byl souhlas vlády. Ministerstvo by mohlo stanovovat i ceny těchto léčiv a úhrady z veřejného zdravotního pojištění. Finální kolo projednávání čeká také předlohu, dle níž se mají označovat přípravky na ochranu rostlin čárovými kódy kvůli ochraně proti falzům.

Sněmovna také zřejmě schválí návrh na prodloužení certifikátu biopotravin nebo bioproduktů. Příslušnou novelu zákona o ekologickém zemědělství v pátek propustila do závěrečného čtení. Předloha zároveň zvyšuje horní hranici pokuty za klamání spotřebitele při prodeji výrobků označených jako produkty z ekologického zemědělství. Zemědělský výbor navrhuje, aby poskytovatelé přístupu k internetu museli blokovat přístup k webovým stránkám nabízejícím nebezpečné potraviny. 

Dávky a příspěvky na bydlení

Sněmovna do závěrečného kola schvalování v pátek posunula novelu veterinárního zákona, podle níž bude provozovatelem centrálního registru psů Komora veterinárních lékařů. Registr má být neveřejný, cenu za evidenci si budou účtovat soukromí veterináři. Do systému budou mít přístup veterináři a policie, která jej bude používat například při nalezení zaběhnutého zvířete. 

V úvodním kole poslanci schválili novelu, podle níž Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost zřejmě bude vnitrostátním orgánem certifikace v kyberbezpečnosti. Novela vychází z předpisů EU.

Zjednodušení pravidel u příspěvku na bydlení a zároveň změny v dávce mimořádné pomoci a v čerpání rodičovského příspěvku bude sněmovna schvalovat příští týden v pátek. Mimořádnou schůzi svolala předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Opoziční ANO a SPD chtějí přidat do vládní novely zejména zvýšení celkové částky rodičovského příspěvku a jeho pravidelnou valorizaci. Předloha je jediným bodem navrženého programu schůze.