Zákaz plastových příborů, talířů nebo brček je ve sněmovně před schvalováním

Zákaz jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček dle předpisů Evropské unie je ve sněmovně před závěrečným schvalováním. Poslanci navrhli ve druhém čtení spíše dílčí změny vládní předlohy, která upravuje povinnosti výrobců některých plastových výrobků. Dolní komora rozhodne o zákazu zřejmě na příští schůzi 14. června. Volba nových členů Rady České televize, kterou přerušily spory o její tajnost, proběhne o den později 15. června.

Zmíněný zákaz se týká hlavně jednorázových plastových výrobků - vedle příborů, talířů a brček rovněž vatových tyčinek či tyček na uchycení balonků, nápojových kelímků z polystyrenu a výrobků z oxoplastu. Po zákazu by se podle ministerstva životního prostředí měla ročně snížit spotřeba těchto výrobků o zhruba 1,77 miliardy kusů. K vybraným jednorázovým výrobkům, které budou zakázány, už existují náhrady.

Sněmovna poslala do závěrečného kola také doprovodnou předlohu, která například stanoví cíle pro zajištění tříděného sběru plastových nápojových lahví. Zavede rovněž požadavky na část samotných výrobků z plastu. Lahve budou muset od roku 2025 obsahovat aspoň čtvrtinu recyklovaného plastu a všechny nápojové plastové lahve o objemu až tři litry od roku 2030 aspoň 30 procent recyklátu. Nápojové lahve do tří litrů také budou muset mít od poloviny roku 2024 připevněná plastová víčka.

Návrh dále zjednodušuje dobrovolné zálohování. Zavedení povinného zálohování plastových lahví a plechovek nikdo z poslanců nenavrhl. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) uvedla, že ministerstvo se bude touto záležitostí dál zabývat. Podle jejího předchůdce RIcharda Brabce (ANO) je třeba vyčkat na vyhodnocení, jak systém povinného zálohování funguje na Slovensku, a shromáždit argumenty všech zainteresovaných stran.

Výrobci například hygienických vložek, tamponů, vlhčených ubrousků a tabákových výrobků s filtry budou muset podle návrhu zákona informovat uživatele o tom, jak se těchto produktů po použití správně zbavit. U některých výrobků budou muset být upozornění na dostupnost opakovaně použitelných alternativ. Na cigaretách s filtry, samostatných filtrech, vlhčených ubrouscích, hygienických pomůckách a kelímcích bude muset být jednotné značení.

Producenti cigaret, vlhčených ubrousků a balonků budou muset podle předlohy hradit obcím náklady na úklid odpadu z těchto výrobků z veřejných prostranství. Návrh možná čeká v této věci ještě úprava, když v nynějším znění předpokládá, že výrobci budou muset mít smlouvy s nejméně 90 procenty obcí, v nichž žije aspoň 90 procent obyvatel Česka. Skupina poslanců navrhla postupné naplňování této povinnosti ve třech letech. Chce upravit také například postihy za porušování zákona.

Pravidla pro používání bezpilotních letadel se zřejmě zpřísní

Poslanci rovněž jednali o pravidlech pro používání bezpilotních letadel, která se pravděpodobně zpřísní dle norem EU. Jejich piloti budou potřebovat osvědčení, jež by měli získat po absolvování výuky a zkoušek. Počítá s tím vládní novela, kterou sněmovna v prvním kole podpořila. Podle poslanců koalice i opozice by se regulace měla týkat provozovatelů dronů, nikoli ale leteckých modelářů, pro které by byla likvidační. 

Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová neúspěšně navrhovala předlohu vrátit ministerstvu k přepracování. Novelu proto projedná sněmovní hospodářský výbor.

Předloha navazuje na povinnost provozovatelů i pilotů dronů registrovat se od konce předloňského roku u Úřadu pro civilní letectví (ÚCL). Používané drony i jejich provoz se podle novely budou nově rozdělovat do tří kategorií: otevřené, specifické a certifikované. Liší se účelem, hmotností a vybavením. Podle toho se liší i míra regulace a požadavky pro jejich provozovatele a piloty. Otevřená je základní kategorie provozu, která umožní provozovat dron i bez předchozího povolení úřadu, jakkoli s řadou omezení a požadavků. Mezi nimi je například absolvování on-line výuky a následně zkoušky, po které pilot dostane k řízení osvědčení od úřadu.

Specifická kategorie umožní, po posouzení ÚCL, provoz těm, kteří potřebují překročit některý z limitů otevřené kategorie. Letečtí modeláři by podle novely měli spadat do této kategorie, pokud by působili v klubech a sdruženích leteckých modelářů. Svaz modelářů má asi 15 tisíc členů. Nejpřísnější certifikovaná kategorie je zamýšlená spíše pro sofistikovaný provoz do budoucna.

Dron
Zdroj: ČT24

Novela také přesněji vymezuje podmínky pro využívání prostoru pro lety dronů, které budou zřejmě stanoveny zónami ve vzdušném prostoru, v nichž úřad může za určitých podmínek lety regulovat. Státy EU by při určení takových prostorů měly vytvořit digitální mapu s jejich vymezením.

Další novinkou v zákoně je stanovení přestupků při porušení některých pravidel pro užívání dronů. Úřady budou moci tyto přestupky trestat ve správním řízení. Jde například o pokuty, některé v řádech desetitisíců i statisíců korun. ÚCL může také odebrat provozovatelům a pilotům oprávnění k provozu či trvale zakázat, omezit nebo stanovit podmínky pro létání bezpilotních letadel nad vymezenými oblastmi nebo po omezenou dobu nad celým územím.

Povinná registrace platí v celé EU pro všechny drony nad 250 gramů, případně i lehčí stroje s kamerou nebo drony létající vysokou rychlostí, které nelze považovat za hračky. Bez evidence je jejich provoz zakázán. ÚCL očekává, že v registru časem bude až 50 tisíc provozovatelů a pilotů.

Spor o tajnost volby odsunul jmenování nových členů Rady ČT

Nové členy Rady ČT sněmovna nevybrala. Důvodem byly spory ohledně toho, zda je volba skutečně tajná. Jednání proto skončilo a poslanci se k volbě vrátí až 15. června. Kromě volby členů Rady ČT by měli volit i nového člena Rady České tiskové kanceláře.

Členy mediálních rad i kandidáty na některé další funkce volí sněmovna tajně, což ale zpochybnil předseda SPD Tomio Okamura. „Při minulé volbě členů Rady České televize jsem osobně viděl vládní poslance, jak ukazují vládním členům volební komise svůj vyplněný volební lístek. A až poté ho vhodili do urny. Něco takového je evidentním popřením principu tajné volby,“ prohlásil Okamura. 

Po krátké výměně názorů, do které se zapojili předseda klubu ODS Marek Benda či poslanec ANO Aleš Juchelka, bylo rozhodnuto o odložení jednání. Následně se sešli členové volební komise a její předseda Martin Kolovratník (ANO) oznámil, že poslanci SPD předloží návrh usnesení ke vkládání hlasovacích lístků do obálek podle sněmovních pravidel a sněmovna o něm bude hlasovat.

„Nezávisle na výsledku tohoto budoucího hlasování se členové komise dohodli na drobné úpravě organizace tajných voleb tak, aby měl každý poslanec při celém volebním aktu dostatek soukromí,“ dodal Kolovratník.