V Česku si lidé připomněli 77. výročí konce 2. světové války. Akt na Vítkově proběhl v obvyklé podobě

Den vítězství: 77 let od konce války (zdroj: ČT24)

Politici v čele s prezidentem Milošem Zemanem, vojáci a další lidé si v neděli připomněli v Praze u Národního památníku na Vítkově 77. výročí konce druhé světové války v Evropě. Na tradiční kladení věnců u hrobu Neznámého vojína se přišli podívat také váleční veteráni. Den, kdy nacistické Německo v roce 1945 kapitulovalo, slaví Česko společně s většinou evropských států jako státní svátek. Pietní akty se konaly i na dalších místech.

Vzpomínková akce se po dvou letech provázených protikoronavirovými omezeními konala v obvyklé podobě. Předloni politici přicházeli k hrobu Neznámého vojína v pravidelných intervalech individuálně tak, aby se nepotkali. Loni byla pieta bez účasti veřejnosti a všichni účastníci včetně vojáků měli nasazené respirátory. 

Spolu se Zemanem položili věnce k památníku premiér Petr Fiala (ODS), předsedové Senátu a sněmovny Miloš Vystrčil (ODS) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Před pietním aktem přinesli vojáci na nádvoří u památníku historické armádní prapory, zazněla státní hymna a husitský chorál Ktož sú boží bojovníci. Během kladení věnců proletěla nad Prahou pětice vojenských letounů a tři armádní vrtulníky, které na obloze vytvořily trikoloru v národních barvách. Přítomní drželi minutu ticha. Vojáci také vypálili čestnou salvu. 

Události: 77. výročí (zdroj: ČT24)

Prezident Zeman uvedl, že v řadách Rudé armády bojovala také spousta Ukrajinců, podle historiků 60 až 80 procent. Česko nyní dluh vůči nim podle Zemana splácí podporou Ukrajině i přijímáním uprchlíků. „A právě tito vojáci osvobozovali moji vlast, tehdejší Československo, a mnozí z nich zde padli. Máme vůči nim dluh, a dluhy se mají splácet,“ uvedl.

„To, co dnes vidíme v Rusku, je obyčejný fašismus, věci je třeba nazývat pravými jmény,“ prohlásil ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. V hlavě ruského diktátora, jak označil ruského prezidenta Vladimira Putina, se podle něho zrodila myšlenka vlastní výjimečnosti. Svět obdobně jako před druhou světovou válkou podle Perebyjnise zaspal, když se nechal vlákat do pasti energetické závislosti na Rusku. „Svět se chtěl vyhnout válce a znovu zvolil hanbu. A má, jako vždycky, hanbu i válku,“ řekl.

Podle ukrajinského velvyslance je nutné Putinův režim zničit ekonomicky, řekl, že Ukrajina spoléhá na demokratický svět. „Je to ve vašich silách, totální izolace Ruska,“ zdůraznil.

„Není to obyčejná oslava Dne vítězství, kdy bychom hleděli s radostí na to, že tyto válečné události máme za sebou a že už nás nic takového nemůže nikdy potkat. Právě válka na Ukrajině nám připomíná, že svoboda a nezávislost nejsou samozřejmé věci. Jsou to věci křehké, za které je třeba bojovat,“ řekl Fiala. 

Význam oslav konce války v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině se podle Vystrčila neproměnil, ale umocnil. „To, co jsme měli ve svých myšlenkách, nebo na co jsme vzpomínali, se dnes reálně na Ukrajině děje. Je třeba si uvědomit, že to není možné nechat jen tak, je potřeba Ukrajinu podporovat proti ruskému agresorovi,“ sdělil. 

Černochová: Mění se pohled na slova díků vůči Rudé armádě, nikoli vůči padlým vojákům

Podle Černochové je potřeba uctít všechny vojáky všech armád, kteří Evropě dopomohli ke svobodě. „To, že situace na východě od nás změnila naše vnímání, že válečný zločinec Putin tu invazi na Ukrajině myslí vážně, vysílá tam vojáky, umírají civilisté pod zbraněmi ruských vojáků, to samozřejmě mění pohled i na slova díků vůči Rudé armádě, nikoli však vůči těm vojákům, kteří padli,“ upozornila. 

„Je důležité si připomenout, že je možné zvítězit nad jakýmkoliv diktátorem, který je schopný všeho, to je právě odkaz a naděje dnešního dne. Věřím tomu, že dodává naději i Ukrajincům, kteří dnes bojují a prožívají muka, která jsou s válkou vždycky spojena,“ uvedla šéfka sněmovny Pekarová Adamová.  

Premiér Fiala, zástupci Parlamentu, armády, Prahy a Československé obce legionářské uctili také památku padlých ukrajinských vojáků Rudé armády a oběti Pražského povstání na Olšanských hřbitovech. Aktu se zúčastnily i Ukrajinky, které opustily Ukrajinu kvůli invazi Ruska a v Praze našly dočasné přístřeší.

Pietní akty v regionech

V Plzni v neděli vrcholí několikadenní Slavnosti svobody. V centru města byla připravena přehlídka vojenských historických vozidel s přeletem dobových letounů.

Ve Velichovkách na Náchodsku se uskutečnila tradiční akce Mise Velichovky. Ta připomíná cestu americké jednotky, která jela 8. května 1945 z Plzně do Velichovek, kde chtěla německému maršálovi Ferdinandu Schörnerovi doručit rozhodnutí o kapitulaci německých vojsk. Připraveny byly ukázky historické vojenské techniky, vojenského tábora, řemeslné trhy i dílny pro děti.

Výstava historické techniky a kolona vojenských vozidel byla k vidění rovněž na brněnském náměstí Svobody. Ve Velkých Popovicích na Brněnsku zase odhalili pamětní desku na rodném domě letce RAF Karla Batelky.

V Letech na Písecku, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy, si lidé po připomněli památku romských a židovských obětí nacismu. Připomínky konce světové války proběhly mimo jiné také v Olomouci, Pardubicích, Českých Budějovicích, Liberci, Znojmě, Ústí nad Orlicí či České Lípě.