Pokud vláda nezohlední inflaci na platech, hrozí sociální bouře, míní Středula. Podle Jurečky jsou opatření dostatečná

Události, komentáře: Růst inflace i penzí (zdroj: ČT24)

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula si myslí, že by vláda měla vzhledem k inflaci a vzrůstajícím cenám energií věnovat větší pozornost velké skupině obyvatel, kteří se mohou ocitnout na hranici chudby. V tom se s ním shoduje i ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. „Vláda by měla zabránit tomu, aby víc než 180 tisíc důchodců z vyměřené penze spadlo pod hranici chudoby,“ uvedla v pořadu Události, komentáře. Podle vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ale vláda pro ohrožené skupiny obyvatel připravuje dostatečná opatření, která vzrůstající inflaci zohledňují.

Mimořádné zvýšení minimální mzdy a platů ve veřejné sféře by mělo podle odborářů pomoct lidem kompenzovat rychlé zdražování. O přidání hodlají s vládou začít jednat co nejdříve. Kabinet opatření ke zmírnění dopadů inflace zvažuje, plošným krokům se ale chce vyhnout. „Pomoc by pak byla neúčinná a všem ostatním bychom znehodnocovali jejich peníze, výplaty a úspory,“ řekl na tiskové konferenci po jednání tripartity premiér Petr Fiala (ODS). 

„O zvýšení platů ve veřejné sféře jsme na jednání tripartity mluvili a jasně deklarovali, že v pololetí se k tomu s vládou vrátíme. Budeme řešit to, v jakých částkách a parametrech budeme řešit zvýšení platů ve veřejné sféře,“ uvedl ministr Jurečka. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle šéfa odborů Středuly ale vláda nebere v úvahu strmě rostoucí inflaci a s ní spojené problémy, které probíhající válka na Ukrajině pouze posílila. „Nevidíme důvod, proč jediný, kdo celou situaci zaplatí, by měli být zaměstnanci,“ vytýká kabinetu. 

Šéf odborů také zdůraznil, že je podle něj neakceptovatelné, aby minimální mzda zůstávala stále stejná i přesto, že vláda již poněkolikáté zvedá důchody. „Bylo by férové zmínit, že vysoká inflace znamená plus 70 miliard korun na příjmové straně státního rozpočtu,“ dodal. S tím nesouhlasí Jurečka: „Na příjmech státu vidíme, že nelze říct, že to, o kolik roste inflace, o tolik poroste výběr na daních a příjmech státu, domácnosti logicky šetří, a proto je výběr daní nižší.“  

Nerudová: Vláda musí mít silný sociální program

„Faktem je, že domácnostem klesne životní úroveň nejvýrazněji od devadesátých let a jedna třetina domácností bude zasažena příjmovou chudobou, a zde už hovoříme o střední třídě. Vláda bude muset představit silný sociální program. Aby byl silný, bude ale muset být cílený na ty, kteří to potřebují,“ apeluje ekonomka Danuše Nerudová s tím, že kabinet podle ní kvůli deficitu vlády Andreje Babiše (ANO) nemůže přijímat silná plošná opatření. 

Jako jedno z možných řešení uvádí „implementaci automatických valorizačních systémů do dalších typů pomoci, jako jsou sociální dávky.“ Ministra práce vyzvala rovněž k většímu zvýšení existenčního a životního minima, protože se obává zvyšujícího se sociálního napětí ve společnosti. 

„Nejvíce postiženými skupinami jsou samoživitelé, kteří pobírají sociální dávky, které se nevalorizují. Na druhém místě jsou to důchodci. Skupina samoživitelů a samoživitelek by se měla dostat na stejnou úroveň ve valorizaci jako důchodci,“ apeluje. 

Pokud vláda nezareaguje na inflaci, dají se očekávat sociální bouře, míní Středula

Ministr práce a sociálních věcí v reakci sdělil, že díky dosavadním krokům Fialovy vlády zůstane oproti minulému roku na straně domácností o čtyřicet miliard korun navíc. „Plánujeme další kroky včetně mimořádné valorizace důchodů a dalších nástrojů, jako je zvýšená sleva na poplatníka a na děti, případně zvýšení rodičovské,“ vyjmenovává Jurečka. 

Podle Středuly jsou podobné kroky ale jen nutný počátek a vláda by podle něj měla v dávkách zohlednit inflaci, která se má promítnout i do zvýšení platů. „Jestliže stát dostane desítky miliard korun navíc, musí je dát na podporu lidí, protože chudnou a jsou v hrozné situaci. Jestliže vláda nebude reagovat, dají se očekávat sociální bouře,“ řekl Středula.

Ke zmírnění zhoršující se ekonomické situace velké části domácností bude podle Nerudové pro vládu nutné schválit opatření, jako je zastropování cen elektřiny a plynu. „Vkládám také velké naděje v důchodovou reformu a nastavení minimálního důchodu, který by měl zabránit tomu, aby více než 180 tisíc důchodců z vyměřené penze spadlo do chudoby,“ dodává.