Soud potvrdil právníkovi odškodnění 400 tisíc korun za stíhání v kauze Promopro

Za své trestní stíhání v kauze Promopro dostane právník David Mlíčko od státu 400 tisíc korun. Potvrdil to pražský městský soud, který zamítl jeho odvolání. Ministerstvo spravedlnosti s touto částkou souhlasí, ač z ní původně dobrovolně vyplatilo jen 60 tisíc. Mlíčko se domáhal celkem 4,7 milionu korun, a to za způsobenou újmu a také za nepřiměřenou délku trestního řízení.

„Přiznaná nemajetková újma v průměru lehce převyšuje částku 7000 korun měsíčně, což odpovídá tomu, jak je postupováno v obdobných věcech,“ uvedl předseda odvolacího senátu Jiří Körbler. Průtahy v řízení podle něj nenastaly. „Délka řízení, byť trvalo čtyři roky a devět měsíců, odpovídala skutkové i právní složitosti. Ta věc byla opravdu komplikovaná,“ podotkl.

Mlíčko působil na Úřadu vlády jako ředitel odboru veřejných zakázek v sekci pro české předsednictví v Radě EU. Kauza Promopro se týkala zakázky, kterou v souvislosti s předsednictvím tato firma v roce 2008 získala bez výběrového řízení. Kvůli následnému předkládání smyšlených faktur za zajištění audiovizuální techniky na konferencích poslaly soudy do vězení devět podnikatelů. Tři vysoce postavené úředníky včetně Mlíčka naopak justice osvobodila a označila je za obětní beránky.

Na obhajobu prý vynaložil veškeré úspory

Způsobenou nemajetkovou újmu vyčíslil Mlíčko na 4,5 milionu korun, za průtahy chtěl dalších 225 tisíc. Dříve uvedl, že obvinění mu způsobilo problémy pracovní, finanční i osobní. Mimo jiné skončil s prací v advokátní kanceláři a na svou obhajobu vynaložil veškeré úspory, takže další peníze si musel půjčovat od rodičů. Stěžoval si také na nadměrnou medializaci kauzy ze strany policie.

Někdejší šéfka předsednické sekce a Mlíčkova nadřízená Jana Hendrichová, která byla náměstkyní tehdejšího místopředsedy vlády Alexandra Vondry (ODS), se od státu kvůli kauze Promopro domohla celkového odškodného 180 tisíc korun. „Máme za to, že nalézací soud postupoval správně, když ve srovnání s paní doktorkou Hendrichovou násobil výši újmy žalobce (Mlíčka) dvěma, a to s ohledem na výrazné zásahy do osobní a rodinné sféry žalobce,“ řekl Körbler. Obvodní soud pro Prahu 2 k tomu dříve uvedl, že Hendrichová měla v době stíhání před důchodem, zatímco Mlíčko byl v produktivním věku.

Ministerstvo spravedlnosti loni v souvislosti s trestními řízeními vyplatilo dobrovolně i na základě soudních rozhodnutí odškodné v celkové výši zhruba 73,25 milionu korun. O rok dříve to bylo 68,55 milionu korun. V těchto částkách jsou zahrnuty náklady vynaložené na obhajobu v trestním řízení, zadostiučinění za způsobenou nemajetkovou újmu či ušlý zisk obviněného člověka.