Diplomat Karlík získal dalších 270 tisíc korun za stíhání v kauze Promopro

Diplomat Radomír Karlík získal dalších více než 270 tisíc korun jako odškodné za ušlý zisk kvůli nezákonnému stíhání v kauze Promopro. Jeho nárok potvrdil Obvodní soud pro Prahu 2. Uvedla to mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Karlík žádal původně 6,4 milionu korun. Část žaloby ale vzal zpět poté, co mu stát vyplatil téměř půl milionu korun za nemajetkovou újmu a náklady na obhajobu. Zbytek žaloby soud zamítl. Rozsudek není pravomocný. Trestní řízení v kauze státní zakázky pro firmu Promopro trvalo téměř pět let, skončilo osvobozením tří úředníků včetně Karlíka a potrestáním obžalovaných podnikatelů.

„Soud přiznal žalobci přes 271 tisíc korun na část ušlého zisku. Ve zbývajících nárocích byla žaloba zamítnuta,“ uvedla Pröllerová.

Karlík v žalobě původně žádal 6,4 milionu korun. Následně vzal ale část obžaloby zpět, protože mu ministerstvo spravedlnosti vyplatilo 180 tisíc korun za nemajetkovou újmu kvůli nezákonnému trestnímu stíhání a také dalších 290 tisíc na náklady obhajoby. Muž tak po státu u soudu dál požadoval 5,9 milionu korun. Z těch by měl nyní dostat 271 tisíc jako kompenzaci ušlého zisku. 

Diplomat Karlík čelil spolu s bývalým ředitelem odboru veřejných zakázek v sekci pro předsednictví ČR v Radě EU Davidem Mlíčkem a kolegyní z předsednické sekce Janou Hendrichovou stíhání za zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Policie úředníky prověřovala od roku 2011, obvinila je o rok později. Pravomocně osvobozena byla trojice v lednu 2017. Obžaloba se snažila dokázat, že úředníci účelově upřednostnili Promopro při zadání zakázky na zajištění audiovizuální techniky na konferencích. Soudy je ale viny zprostily, úředníky označily za „obětní beránky“.

Kvůli náhradě škody za trestní řízení žalovali stát i Mlíčko a Hendrichová. Mlíčkovi stát nakonec dohromady vyplatil 200 tisíc korun, požadoval 4,7 milionu korun. Mlíčkově nadřízené Hendrichové soudy přiznaly za způsobenou nemajetkovou újmu celkem 180 tisíc korun, domáhala se 770 tisíců korun.

Podnikatelé dostali v kauze Promopro tresty od tří a půl do devíti let vězení. Nejvyšší devítileté tresty pražský vrchní soud potvrdil pro jednatele Promopra Jaroslava Veselého a podnikatele Vlastimila Maxu. Veselý podle rozsudku podvodně předkládal k vyúčtování i faktury za smyšlené služby. Další odsouzení muži převáděli nelegálně získané peníze na jiné firmy. Stát v pozici poškozeného vyčíslil způsobenou škodu na 938 milionů korun.