Dozvuky Promopro. Necelých dvě stě tisíc za poškozenou pověst stačí, řekl soud

Státní úřednice Jana Hendrichová, která stála kvůli kauze Promopro před tuzemskými soudy a podle závěrečného verdiktu sehrála v případu obětního beránka, nemá nárok požadovat po státu další odškodné. Rozhodl o tom pražský městský soud, podle kterého je již vyplacených 180 tisíc dost. Prvoinstanční soud ženě připsal víc než půl milionu, proti čemuž se ale bránilo ministerstvo spravedlnosti.

Obvodní soud pro Prahu 2 loni v říjnu uvedl, že stíhání zasáhlo do práva Jany Hendrichové na soukromý život, do její cti a dobré pověsti. „Svůj profesní život věnovala službě státu od roku 1990, její nadřízení ji hodnotili jako slušnou, pečlivou a zemi oddanou úřednici. Pro takového člověka musí být vedení trestního řízení zvlášť velkou psychickou zátěží,“ konstatovala soudkyně Markéta Jirásková.

Doplnila, že Hendrichová byla kvůli obvinění odvolána z prestižního místa a snížil se jí příjem, což se promítne i do jejího starobního důchodu. Úřednici proto soud přiznal odškodnění ve výši 570 tisíc korun, proti čemuž se odvolalo ministerstvo spravedlnosti. Sama úřednice sice žádala o dvě stě tisíc víc, ale prvoinstanční rozsudek nerozporovala.

Resort svůj nesouhlas s verdiktem vysvětloval tím, že za poškození pověsti Hendrichové mohou ze značné části média. Úřad podle svého právního zástupce nenese vinu na tom, že byla kauza medializována a že novináři nectili presumpci neviny.

Soudce Fučík: Hendrichová „byla zcela uspokojena“

Podle ministerstva odpovídá částka 180 000 korun tomu, kolik dostali lidé v obdobných případech. A odvolací soud dal nyní úřadu za pravdu. Částka, kterou stát již zaplatil, podle předsedy senátu Vladimíra Fučíka odpovídá povaze trestní věci, délce řízení i následkům.

„Tímto způsobem byla zcela uspokojena a další satisfakční požadavek jí nepřísluší,“ prohlásil. Snížení důchodu zmiňované soudkyní Jiráskovou podle něj není pro posuzování případu podstatné: „Byla stíháním postižena, ale mohla zůstat u svého zaměstnavatele.“

Právní zástupce Hendrichové Petr Volšanský konstatoval, že takové rozhodnutí neočekával. Další postup, tedy případné dovolání, ještě zváží.

Představovala obětního beránka, řekl soud

Jana Hendrichová čelila obvinění od roku 2012, a to za údajné nedůvodné upřednostnění firmy Promopro při zajištění audiovizuální techniky na akcích českého předsednictví EU. Hrozilo jí až desetileté vězení a povinnost nahradit vysokou škodu.

Pravomocný osvobozující verdikt si vyslechla v lednu 2017. Soudy tehdy konstatovaly, že v kauze představovala obětního beránka. Spolu s ní osvobodily další dva úředníky.

Sedm obžalovaných podnikatelů v kauze Promopro poslala justice do vězení. Nejpřísnější devítileté tresty dostali někdejší šéf firmy Jaroslav Veselý a jednatel hlavní subdodavatelské firmy Vlastimil Maxa. Touto větví případu se nyní zabývá Nejvyšší soud, ke kterému se podnikatelé dovolali.