Korespondenční volba hlavy státu příští rok zřejmě ještě nebude možná

Události ČT: Korespondenční volba se zřejmě do prezidentských voleb schválit nestihne (zdroj: ČT24)

Hlasovat v zahraničí korespondenčně o nástupci prezidenta Miloše Zemana zřejmě ještě nebude možné. Vládní koalice se sice korespondenční volbu snaží ve sněmovně prosadit, jenže už teď připouští, že kvůli aktuálnímu dění se projednávání posune. Poslanci zvažují třeba i mimořádnou schůzi, jenže opozice chce takové hlasování obstruovat. ANO ani SPD totiž s korespondenční volbou nesouhlasí.

Zhruba v polovině ledna příštího roku se uskuteční třetí přímá volba prezidenta. O tom, kdo usedne na Hradě, můžou rozhodovat i voliči v zahraničí. Problém je ale v tom, že musí hlasovat pouze na zastupitelském úřadě.

Přístup k urně chce usnadnit vládou připravovaná korespondenční volba. Zda se novinku do prezidentských voleb podaří prosadit, ale stále není jasné. „Je ve hvězdách, jestli se bude hlasovat korespondenčně hned v příštích volbách. Osobně to spíš nevidím,“ připustil předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. 

„Při velmi hladkém průchodu jsme téměř na hranici toho stihnout to do prezidentské volby. Vzhledem k tomu, že hladký průběh není ze strany opozice signalizován, pak se mi zdá zbytečné to teď urychlit,“ uvedl šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. 

Opozice má výhrady

O výhodách a úskalích korespondenční volby ve sněmovně debatovali s politiky i odborníci na ústavní právo. Opozice má k takovému zákonu námitek celou řadu. Upozorňuje například na zkušenosti z Rakouska, kde se kvůli korespondenčnímu hlasování opakovalo druhé kolo prezidentské volby.

„Člověk, který volí korespondenčně, bude vždycky vystaven riziku nátlaku. Nedokážeme poslat plentu a eliminovat jakýkoliv vliv, například takzvaný family voting (rodinné hlasování). Svobodu vám opravdu dává jen plenta,“ myslí si předseda ústavně-právního výboru sněmovny Radek Vondráček (ANO). 

Dlouhodobě se proti korespondenční volbě staví druhá opoziční strana, SPD. „Mohlo by to sloužit k manipulacím s volbami. Snížilo by to důvěryhodnost občanů ve volby,“ míní předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. 

Prioritou je rozpočet nebo pomoc Ukrajině

Na program jednání se snaží koalice zákon navrhnout už několik týdnů. Momentálně ale musí řešit jiné priority: státní rozpočet či reakce na ruskou invazi na Ukrajinu. Ve hře je teď proto i mimořádná schůze.

„Korespondenční volba ze zahraničí zůstává prioritou této vlády, je to v programovém prohlášení. V tuto chvíli bude ještě předmětem jednání i předsedů koaličních stran, termín případné mimořádné schůze není dohodnut,“ řekl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.  

Se zavedením korespondenčního hlasování přišlo na pět desítek senátorů. Horní komora jejich návrh schválila už loni v říjnu. Od té doby ale čeká na projednání ve sněmovně. Jeho přijetí má podle autorů umožnit snazší hlasování až 600 tisícům lidem žijícím v zahraničí.