Koalice očekává obstrukce i kvůli korespondenční volbě. S opozicí se chce domluvit na pravidlech

Události ČT: Koalice chce s opozicí projednat délku obstrukcí (zdroj: ČT24)

Zástupci vládní koalice chtějí omezit blokování jednání sněmovny dlouhými projevy. Koaliční poslanci o tom chtějí v příštích dnech jednat s opozicí. Důvodem jsou právě obstrukce. Například v tomto týdnu poslanci potřebovali až 37 hodin na to, aby přehlasovali senátní veto novely pandemického zákona. Kritizovalo ji hlavně hnutí SPD, například jeho šéf Tomio Okamura mluvil dlouhých šest hodin.

Okamurův projev patřil k těm nejdelším, trval celkem šest hodin. Dalších pětadvacet hodin hovořilo celkem 46 poslanců, drtivá většina z opozice. Právě kvůli takto dlouhým jednáním sněmovny si poslanci často s sebou berou i věci, které běžně používají jenom doma. 

„Občas spávám na gauči a nebo vytáhnu i karimatku. Ale samozřejmě spacák je nezbytnost,“ uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Marie Jílková. Na půdě sněmovny musel přespat i její stranický kolega Tom Philipp. „Většinou to nebývá spánek delší než půl hodiny,“ řekl. 

Nejde však jenom o politiky. Téměř bez spánku se během obstrukcí při schvalování novely pandemického zákona musel obejít také personál, který zajišťuje chod sněmovny – jedná se například o obsluhu videopřenosů ze sálu dolní komory. „Mají to na starosti dva kolegové, jeden shodou okolností je po operaci, tak to vlastně bylo jenom na jednom muži,“ sdělil ředitel tiskového odboru Poslanecké sněmovny Roman Žamboch. 

Další obstrukce přijdou zřejmě kvůli korespondenční volbě

Podobný, možná i noční maraton obstrukcí budou muset zaměstnanci i politici zřejmě brzy zvládnout znovu. V březnu totiž poslance čeká projednávání zákona o korespondenční volbě. I proti tomuto návrhu je hlavně SPD. „Je to prostě demokratický nástroj k tomu, abychom chránili práva a svobody občanů. Uděláme všechno pro to, aby korespondenční volba jako zákon v České republice nebyla přijata,“ řekl předseda poslaneckého klubu a místopředseda SPD Radim Fiala.

Vládní poslanci tak mají v plánu část obecných ustanovení jednacího řádu sněmovny zpřesnit. Například některé projevy by podle nich měly mít jasně stanovenou stopáž. „Velmi dlouhé řečnění při samotném pořadu schůze, kdy u začátku schůze je opravdu neupraveno jednacím řádem délky vystoupení,“ upřesnila předsedkyně poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.  

„Já si myslím, že by to mělo být kolem půl hodiny. Opozice by měla prostor, ale současně by se nestalo to, že se budou střídat jeden, druhý, jeden, druhý, a tím vykryjí prostě osm hodin v kuse,“ byl konkrétnější předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.  

Jednání o návrzích chce koalice zahájit příští týden, opozice to ale odmítá. „Cokoli, co teď v této atmosféře budeme přijímat, tak jsem zásadně proti. Kdyby chtěli (koalice) teď na sílu něco prosazovat, tak je to ještě desetkrát horší. Upozorňuji, že hnutí ANO ještě neobstruovalo,“ oznámil předseda ústavně-právního výboru sněmovny a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček.