Koalice může obstrukce ve sněmovně snadno překazit, míní ústavní právník

90' ČT24: Obstrukce opozice v Poslanecké sněmovně (zdroj: ČT24)

Spory v Poslanecké sněmovně pokračují, vládní a opoziční zákonodárci se navzájem obviňují z toho, kdo úmyslně brzdí jednání dolní komory. Zejména poslanci hnutí SPD využívají možnosti prodlužovat svá vystoupení a přerušovat jednání. Zaznívají i hlasy, že je třeba změnit jednací řád sněmovny, a zamezit tak obstrukcím. Ústavní právník Robert Zbíral ale v Devadesátce ČT24 vysvětlil, že koaliční strany už mají k dispozici nástroje k tomu, aby obstrukcím opozice zamezily.

Projednání vládních zákonů ve čtvrtek znovu neumožnilo SPD. Jeho členové pronášejí velmi dlouhé projevy a často požadují hodinové přestávky na poradu klubu ve chvílích, kdy taková pauza naruší další program jednání.

Přestávky si jednotlivé poslanecké kluby mohou brát až na dvě hodiny každý den, a mohou tak v podstatě účinně jednání sněmovny zcela zablokovat, pokud by tohoto nástroje využilo více poslaneckých klubů. Podle Roberta Zbírala z Právnické fakulty Masarykovy univerzity ale existuje nástroj, jak tomu zabránit. Jen se nevyužívá.

Poslanci musí mluvit k věci

„Podle jednacího řádu může sněmovna hlasovat o tom, zda se udělá přestávka. Je jednoduché se tohoto pravidla držet, a když většina usoudí, že pauza na poradu klubu je nesmyslná, nebo má za cíl zastavit nějaký bod jednání, tak odhlasuje zrušení pauzy. To je vše v rámci zákona,“ vysvětluje Zbíral.

Podle něj totéž platí i u příliš dlouhých vystoupení některých opozičních řečníků, kvůli kterým se musí měnit program zasedání a odkládá se hlasování o důležitých zákonech.

„V jednacím řádu je stanoveno, že poslanci musí mluvit k věci. A to má právě hlídat předseda. A pokud poslance třikrát upomene, že nemluví k věci, tak má právo mu odebrat slovo. Když jsem četl dnešní projev Tomia Okamury, tak bylo zjevné, že to k věci rozhodně nebylo,“ myslí si právník.

Nevyzrálá taktika opozice

Podle Zbírala je otázkou, proč tyto nástroje zatím koaliční strany nevyužívají. Je ale toho názoru, že se obstrukce opozici nakonec mohou vymstít, pokud se koaliční strany rozhodnou přejít do protiútoku.

„Je to nevyzrálá taktika,“ říká. „Pokud budou pokračovat tímto stylem, může to opozici výrazně oslabit.“

Politolog Jan Kubáček v Devadesátce ČT24 dodal, že předpokládá, že vztahy koalice s ANO se zklidní v době českého předsednictví Evropské unie, a v pozici „nesmiřitelné opozice“ tak zůstane jen samotná SPD.

„V tuto chvíli chce ANO odprezentovat každému občanu napříč republikou, že již nenese odpovědnost za vládu, ale je hlavní silou opozice,“ domnívá se politolog. Podle něj ale bude ANO v době předsednictví konstruktivní silou, ochotnou podpořit i společné návrhy zákonů s koaličními stranami.