Sberbank v pátek zavřela své české pobočky, na několika místech pomáhali strážníci

Události: Česká Sberbank v pátek odpoledne uzavřela pobočky kvůli bezpečnosti (zdroj: ČT24)

Banka Sberbank CZ spadající pod střechu ruské Sberbank v pátek ve dvě hodiny odpoledne uzavřela své české pobočky. Řekla to její mluvčí Radka Černá. Důvodem prý byly bezpečnostní problémy na pobočkách, ve čtvrtek a v pátek se před některými pobočkami tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit služby nebo žádali informace o jejím fungování. Na několika z nich také asistovali strážníci. Kolem pátečního poledne bylo mimo provoz internetové bankovnictví. V dalších dnech chce Sberbank fungovat standardně. Vklady jsou pojištěny, krach banky se neočekává.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

„Bohužel se objevily bezpečnostní problémy na našich pobočkách. Naši zaměstnanci jsou převážně občané České republiky a musíme jim zajistit zvýšenou bezpečnostní ochranu, protože čelí fyzickým atakům,“ uvedla Černá. 

Z tohoto důvodu je banka podle ní nucena od pátečních dvou hodin odpoledne uzavřít své pobočky a zajistit bezpečnostní službu k ochraně zaměstnanců poboček. Banka počítá s tím, že v dalších dnech už budou pobočky opět standardně otevřené, klienti mohou využívat on-line bankovnictví a bankomaty.

Okolo páteční půl jedné odpoledne čekala před pobočkou Sberbank na I. P. Pavlova v Praze asi desítka lidí, což podle pracovnice pobočky o polední přestávce není obvyklé. „Obvykle je tu nejvýše jeden člověk,“ podotkla. Čekající většinou chtěli převést peníze. „Chci převést peníze jinam. Z principu,“ řekl čekající muž.

Černá dopoledne uvedla, že Sberbank CZ analyzuje stávající situaci. „Naším hlavním cílem je poskytovat služby a servis našim klientům na úrovni a v rozsahu jako doposud a zajistit co nejlepší fungování banky,“ řekla.

Banky hlídali strážníci

Personál pobočky Sberbank v Brně v Heršpické ulici v pátek požádal o asistenci strážníky, dav klientů se z bankomatů na poslední chvíli snažil vybrat peníze. Na místo vyrazila hlídka městské policie. Informoval o tom mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Nervózní, ale jinak klidná atmosféra byla po čtrnácté hodině kolem pobočky Sberbank v Panské ulici v centru Brna. Před vstupem parkovalo policejní auto s dvoučlennou hlídkou. Uvnitř ještě personál odbavoval klienty, kteří přišli dříve, další ale dovnitř nepouštěl. Lidé obcházeli nárožní pobočku z obou stran a marně brali za kliky vstupních dveří, převažovali mezi nimi senioři. Přes sklo na ně odmítavě gestikuloval pracovník banky.

V Praze strážníci podle mluvčí Ireny Seifertové dopoledne asistovali na pobočkách na náměstí I. P. Pavlova a v ulici Na Příkopech. „Z obou poboček přišla od zaměstnanců žádost o pomoc s nespokojenými klienty. Strážníci na místě situaci uklidnili a následně si dohled opět převzala ostraha banky,“ uvedla.

U tří pražských poboček Sberbank monitorovali situaci také policisté. Mluvčí Violeta Siřišťová řekla, že důvodem bylo oznámení od pracovníků banky, že se obávají agrese ze strany klientů. Zasahovat policisté podle ní ale nemuseli.

V Českých Budějovicích vyjížděli v pátek policisté kvůli oznámení o znečištění výlohy pobočky Sberbank. Podle serveru iDNES.cz na ni někdo házel vajíčka. „Žádná škoda nevznikla, pátráme nyní po pachateli,“ řekla mluvčí jihočeské policie Štěpánka Schwarzová.

Sankce se českých klientů dotknou velmi omezeně

Některé české firmy kvůli ruské invazi na Ukrajinu vyhlašují bojkot služeb banky Sberbank CZ. „Silně doporučujeme našim poradcům a pobočkám tuto banku přestat okamžitě využívat, doporučovat a zprostředkovávat. V této souvislosti ji také vyjímáme z bonusového odměňování,“ uvedl zakladatel finančněporadenské společnosti Partners Petr Borkovec.

Jakub Musil z ekonomické redakce České televize uvedl, že o své peníze se klienti bát nemusí, protože sankce ohlášené proti Rusku banku zasáhnou jen velmi omezeně. „Nepošlete a nepřijmete dolarové platby přes Sberbank CZ. Nic jiného se zatím českých klientů netýká,“ ujistil. Etické důvody toho, proč se někteří klienti rozhodli banku opustit, jsou podle něj nicméně nasnadě, protože i když jde o českou banku, skutečným majitelem je ruská Sberbank a do ní míří zisky všech jejích dceřiných společností.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v pátek po jednání vlády připomněl, že vklady klientů bank, včetně Sberbank, jsou ze zákona pojištěny do sto tisíc eur (zhruba 2,5 milionu korun) pro jednoho vkladatele u jedné banky nebo družstevní záložny.

„Vzhledem k tomu, že česká pobočka představuje nepatrný zlomek celkových aktiv Sberbank, může její matka bez větších problémů zásobit své tuzemské operace likviditou,“ řekl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Její krach v ČR nečeká.

Sberbank CZ reguluje a dozoruje Česká národní banka. V Česku působí od roku 1993, do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má tu pětadvacet poboček a asi sto dvacet tisíc klientů.

Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberban Russia. Jejím padesátiprocentním vlastníkem s jedním hlasovacím právem navíc je ministerstvo financí Ruské federace. Zbytek vlastní investoři, banka se obchoduje na burze.

Některé banky už zaznamenaly příchod klientů ze Sberbank. „Od čtvrtka zaznamenáváme zvýšený zájem klientů Sberbank o otevření nového bankovního účtu v Air Bank,“ řekla mluvčí banky Jana Pokorná. Totéž potvrdila mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.

Klienti ruských bank mohou mít problémy s platbami kartou v zahraničí

Lídři USA, EU a Velké Británie se sankcemi, jejichž cílem je potrestat Moskvu za vyslání vojsk na Ukrajinu, zaměřili na ruské banky, mezi nimiž jsou VTB, Sovkombank, Novikombank, Promsvjazbank nebo Otkritie Bank. Ruská centrální banka uvedla, že karty těchto bank nebude možné používat se službami ApplePay a GooglePay. Centrální banka se ale nezmínila o největší ruské bance Sberbank, která ve čtvrtek večer uvedla, že funguje normálně a zkoumá dopady sankcí.

Americké ministerstvo financí ve čtvrtek uvedlo, že americké banky musí do třiceti dnů přerušit své korespondenční bankovní vazby se Sberbank. Velká Británie uvedla, že zmrazí aktiva všech významných ruských bank. Podle agentury Interfax v pátek také ukrajinská centrální banka odebrala licence ruských Sberbank a VEB.

V reakci na dopad sankcí ruská centrální banka oznámila opatření na podporu bankovního sektoru a rublu, aby zajistila finanční stabilitu.