Senátoři uctili památku Palacha, vyzdvihli svobodu a demokracii

Odkaz činu Jana Palacha upozorňuje, že hájit svobodu a nezávislost je velmi důležité. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) to řekl na pietním aktu k uctění památky studenta, který se před 53 lety upálil na Václavském náměstí v Praze. Palach se v lednu 1969 zapálil, aby vyburcoval společnost z letargie, do níž upadala po zděšení z okupace země vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Těžce popálený mladík zemřel 19. ledna 1969.

Vystrčil spolu se senátorem Jiřím Drahošem (za STAN) položili květiny a svíčky před historickou budovou Národního muzea, kde událost připomíná dřevěný kříž v chodníku. „Je na nás, jestli se kříž bude víc propadat, nebo jestli se vztyčí. To znamená, je potřeba si uvědomit, že hájit svobodu a nezávislost je velmi důležité, Jan Palach nás na to upozornil,“ řekl Vystrčil médiím.

Pro dnešní mladé lidi podle šéfa Senátu může být Palach příkladem v tom, aby sledovali, zda nedochází k potlačování svobod. „Pokud dnes studenti budou také na stráži a budou si dávat pozor, jestli nedochází k potlačování svobody tisku a jiných svobod, tak je to dobře. Právě oni mají často sílu na to upozornit,“ řekl Vystrčil.

Palachovu památku uctili politici také u jeho památníku před druhou budovou muzea, někdejšího Federálního shromáždění. Květiny k památníku před historickou budovou muzea nechal poslat i premiér Petr Fiala (ODS) a během dopoledne tam přicházela zapálit svíčku i veřejnost.

Lidé zapalovali svíčky i v Hradci Králové

Palachovo úmrtí si připomněli lidé také u Památníku obětem komunismu na Riegrově náměstí v Hradci Králové, kde zapalovali svíčky. „Palachův týden v Hradci Králové proběhne i letos kvůli pandemii individuálně. Pandemie ztěžuje možnost se setkávat, a protože chceme omezit potenciální riziková setkání, nepořádáme oficiální zahájení této akce. Zájemci mohou s ohledem na své zdraví vyjádřit pietu soukromě,“ uvedla Lucie Javůrková ze spolku Síť Aktivních Občanů Hradec Králové. 

Palachův týden v Hradci Králové letos podle Javůrkové oslovil virtuálně tisíce lidí, desítky událost zaujala tak, že se během týdne plánují u památníku zastavit. „Z našich zkušeností i příslibů účasti spoluorganizátorů a našich blízkých a známých víme, že by na Jana Palacha mohly v Hradci Králové zavzpomínat i stovky lidí,“ řekla.