TÉMA

Federální shromáždění

Zemřela někdejší představitelka evangelické církve a poslankyně za Občanské fórum Mahulena Čejková

Ve věku 86 let v pátek zemřela někdejší synodní kurátorka Českobratrské církve evangelické a poslankyně Federálního shromáždění za Občanské fórum a Občanské hnutí Mahulena Čejková. Informovala o tom její rodina.
21. 4. 2023|

Zemřela jedna z nejvýraznějších disidentek Dana Němcová, v ochraně lidských práv pokračovala i po roce 1989

Ve věku 89 let v úterý zemřela jedna z nejvýraznějších osobností československého disentu Dana Němcová. Jménem rodiny to oznámil předseda správní rady Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Vojtěch Sedláček.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 20:05|

Slova o „denacifikaci Ukrajiny“ zněla od propagandy už před invazí, popisuje zpravodaj

Ruská propaganda se na válku chystala a o vojenských neúspěších Kreml nemluví, uvedl zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek. Podle něj i rok od začátku plnohodnotné invaze na Ukrajinu většina Rusů podporuje prezidenta Vladimira Putina i jeho válku.
23. 2. 2023|

Putin obvinil Západ z rozpoutání války a pozastavil účast Ruska v jaderné smlouvě Nový START

Ruský diktátor Vladimir Putin ve svém tradičním projevu ke členům obou parlamentních komor opět obvinil z rozpoutání konfliktu na Ukrajině Západ. Šéf Kremlu prohlásil, že se Západ snažil Rusko zničit mimo jiné ekonomickými sankcemi a že dodával Ukrajině zbraně, zatímco Moskva se snažila válku zastavit. Oznámil také, že Rusko pozastavuje účast ve smlouvě Nový START, která omezuje počet jaderných hlavic a jejich nosičů. Ruské ministerstvo zahraničí ale ve svém prohlášení uvedlo, že země bude v zájmu zachování stability i nadále dodržovat limity vymezené ve smlouvě.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 20:18|

30 let zpět: Naposledy se sešlo Federální shromáždění

Přesně 24 let existovalo Federální shromáždění jakožto parlament v rámci Československa. Poslanci obou zemí – české i slovenské – v něm poprvé zasedali v lednu 1969, nedlouho po sovětské okupaci vojsky Varšavské smlouvy. A dva týdny před rozpadem federace na dva samostatné státy se v něm volení zástupci sešli naposledy. Tuto událost si nenechal ujít ani prezident Václav Havel.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 12. 2022|

30 let zpět: Co bude s poslanci Federálního shromáždění po rozpadu Československa?

Nová ústava České republiky počítala s dvoukomorovým parlamentem a jednou ze zvažovaných variant bylo, že nově vzniklý Senát obsadí čeští poslanci zanikajícího Federálního shromáždění. Občané oslovení v anketě ČST se k této možnosti stavěli značně skepticky.
4. 12. 2022|

30 let zpět: Založení Moravskoslezského sněmu v Brně

V Brně byl před 30 lety založen Moravskoslezský sněm, jehož členy byli někteří poslanci Federálního shromáždění i České národní rady. Do doby ústavního zřízení zemské samosprávy chtěl sněm apelovat svými usneseními na českou vládu i Národní radu. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
28. 11. 2022|

30 let zpět: Jan Kavan spolupracovníkem StB

V říjnu 1992 vydala komise Ministerstva vnitra ČSFR nález, podle nějž měl Jan Kavan, někdejší poslanec a pozdější ministr zahraničí ve vládě Miloše Zemana, být vědomým spolupracovníkem Státní bezpečnosti. Svazek StB o něm měl krycí jméno KATO.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 10. 2022|

30 let zpět: Poslanci neschválili návrh zákona o zániku federace

Proces směřující k rozdělení státu, spuštěný špičkami ODS a HZDS v létě 1992, se na začátku října téhož roku poněkud zadrhl ve Federálním shromáždění. Když vládou předložený návrh zákona o zániku federace neprošel hlasováním, využil tehdejší poslanec opoziční ČSSD Miloš Zeman situace k prosazení návrhu na ustavení komise k vybudování česko-slovenské unie.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
2. 10. 2022|

30 let zpět: Poslanci rozhodovali o vydání Sládka

Mandátový a imunitní výbor Federálního shromáždění 22. září 1992 doporučil vydat poslance Miroslava Sládka k trestnímu stíhání. Důvodem byly urážky prezidenta Václava Havla, jichž se předseda republikánů dopustil předchozího roku. Sám Sládek se televiznímu štábu odmítl k věci vyjádřit. K hlasování se poslanci dostali až druhého dne, kontroverzního politika však – navzdory očekávání zmíněnému v reportáži – policii nevydali.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 9. 2022|

30 let zpět: Možné způsoby zániku federace

V souladu se svým programovým prohlášením se federální vláda zavázala připravit podmínky pro fungování dvou svrchovaných států s mezinárodní právní subjektivitou. Federálnímu shromáždění předložila návrh ústavního zákona o způsobu zániku federace, který předpokládal čtyři varianty rozpadu společného státu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
9. 9. 2022|

Lidé se vrátili z prázdnin a dozvěděli se, že je konec. Rozpad Československa byl bezohledný, míní Pithart

Před třiceti lety vrcholila jednání vítězů voleb o rozdělení Československa. Dohodu podepsali 26. srpna 1992 tehdejší český premiér Václav Klaus a slovenský premiér Vladimír Mečiar. Dva samostatné státy, Česká a Slovenská republika, vznikly 1. ledna 1993. Roli v rozpadu hrálo i to, že čeští politici nevěděli o problémech Slováků nic, domnívá se bývalý premiér Petr Pithart, který byl hostem pořadu Interview ČT24.
25. 8. 2022|

30 let zpět: Vladimír Mečiar odmítl plánovanou schůzku HZDS a ODS

Předseda HZDS Vladimír Mečiar opakovaně odmítl plánované setkání s ODS v Praze. V dopise, který poslal Václavu Klausovi předchozí týden, kritizoval postup poslaneckého klubu ODS ve Federálním shromáždění a označoval jej za zpochybnění vzájemných dohod.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 8. 2022|

30 let zpět: Václav Havel neuspěl ve volbě prezidenta ČSFR

Po červnových parlamentních volbách následovala 3. července 1992 volba prezidenta, ve které však jediný kandidát, dosavadní hlava státu Václav Havel, neuspěl. Nezískal totiž dostatečný počet hlasů od slovenských poslanců Sněmovny národů, kteří již s existencí úřadu federálního prezidenta nepočítali.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
3. 7. 2022|

30 let zpět: ODS a HZDS se dohodly na nové vládě

Delegace ve volbách vítězných stran ODS a HZDS se napočtvrté dohodly na programovém prohlášení nové vlády. Po dvanáctihodinovém jednání o tom v noci informovali Václav Klaus a Vladimír Mečiar. Sdělili také, jak si představitelé obou stran představovali tolik diskutovanou otázku rozdělení Československa na dva státy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 6. 2022|

30 let zpět: Daň z přidané hodnoty

Federální shromáždění schválilo čtyři z pěti vládních návrhů, které se týkaly daňové reformy. Schválen byl i základ plánované reformy – daň z přidané hodnoty. Ta zaváděla dvojí daňovou sazbu, 5 procent na zboží základní spotřeby a 23 procent na ostatní zboží a služby. A od 1. 1. 1993 nahradila doposud platné daně obratové.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 4. 2022|

Senátoři uctili památku Palacha, vyzdvihli svobodu a demokracii

Odkaz činu Jana Palacha upozorňuje, že hájit svobodu a nezávislost je velmi důležité. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) to řekl na pietním aktu k uctění památky studenta, který se před 53 lety upálil na Václavském náměstí v Praze. Palach se v lednu 1969 zapálil, aby vyburcoval společnost z letargie, do níž upadala po zděšení z okupace země vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Těžce popálený mladík zemřel 19. ledna 1969.
16. 1. 2022Aktualizováno16. 1. 2022, 16:34|

Zemřel novinář a disident Petr Uhl. Po letech komunistických ústrků formoval demokratické Česko

Ve věku 80 let ve středu zemřel novinář, bývalý disident a politický vězeň, dlouholetý zastánce lidských práv Petr Uhl. Potvrdila to jeho manželka a někdejší ombudsmanka Anna Šabatová.
1. 12. 2021Aktualizováno1. 12. 2021, 17:55|

Před 100 lety se narodil Dubček. Stal se symbolem pražského jara, kritiku vyvolaly kroky po okupaci

Lidská tvář socialismu a symbol pražského jara, výrazná listopadová osobnost, téměř první postkomunistický prezident, slovenská národní ikona, ale i kontroverzní politik – to vše byl Alexander Dubček, který se narodil před sto lety. Díky jeho svobodomyslnému pojetí socialismu je vyzdvihovanou postavou československých dějin, i přes jeho některé politické přešlapy.
27. 11. 2021|

30 let zpět: Televizní projev Václava Havla

Rok 1991 se nesl ve znamení česko-slovenských jednání a dohadů o budoucím státoprávním uspořádání, tedy zda zůstane československá federace, nebo se rozdělí na samostatné státy. Jednání národních rad selhala a ve společnosti narůstala nejistota z budoucnosti. Proto v den dvouletého výročí událostí 17. listopadu 1989 přednesl prezident Václav Havel v televizi jeden ze svých zásadních projevů. Oznámil, že předloží ke schválení pět návrhů zákonů, včetně prezidentské pravomoci vyhlásit referendum. A obrátil se na veřejnost s žádostí o podporu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 11. 2021|

30 let zpět: Akce Javor

Byly na území Československa před sametovou revolucí rozmístěny jaderné hlavice? Federální shromáždění požadovalo od léta 1991 po vládě, aby odtajnila smlouvy, v nichž se Československo v 60. letech zavázalo vybudovat na svém území speciální objekty k uskladnění sovětské jaderné munice.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 11. 2021|

Před 32 lety padl v Československu poslední rozsudek trestu smrti

Před 32 lety uložil soud poslední trest smrti v Československu. Pachatel vraždy jedenáctileté dívky nakonec popraven nebyl. Po změně režimu byly všechny absolutní tresty zrušeny a změněny na doživotí. Trest smrti pak výslovně zakázala v Ústavě zakotvená Listina základních práv a svobod.
18. 10. 2021|

30 let zpět: Varování Václava Havla před koncem Československa

Na zahájení podzimního zasedání Federálního shromáždění promluvil k poslancům prezident republiky Václav Havel. Varoval tehdy před koncem Československa a důrazně doporučoval vyhlásit referendum. Poslechněte si jeho projev v plném znění.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
24. 9. 2021|

30 let zpět: Konec třiadvacet let trvající okupace

Michael Kocáb jménem komise pro dohled na odsun sovětských vojsk oznámil Federálnímu shromáždění, že Střední skupina vojsk Sovětské armády definitivně opustila území Československa. Od poslanců si za to vysloužil potlesk vestoje.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
2. 7. 2021|