Interval přeočkování posilovací dávkou se zkrátí na pět měsíců, řekl Babiš

Lidi nad šedesát let a chronicky nemocné bude možné přeočkovát posilovací (třetí) dávkou vakcíny proti covidu-19 už po pěti měsících od ukončení vakcinace. V internetovém pořadu Čau lidi to v neděli oznámil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Pravidlo podle něj začne platit 1. prosince. Současný interval je šest měsíců.

Podle informací ČTK zkrácení intervalu v pátek doporučil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), stanovisko poslal ministerstvu zdravotnictví.

„Ve stanovisku jsme shrnuli data z dostupných studií. Rozhodnutí je však na ministerstvu zdravotnictví, které se samozřejmě může řídit i doporučeními od dalších odborníků,“ napsala v pátek ředitelka SÚKL Irena Storová.

„Pro další věkové kategorie se budeme snažit co nejdříve,“ slíbil rozšíření nároku na posilující dávku Babiš. Třetí dávku zatím dostalo zhruba 621 tisíc lidí. Ukončené očkování má v Česku 6,2 milionu lidí.

Mnoho zájemců posun neovlivní

Lidé starší šedesáti let se mohli k očkování hlásit od 23. dubna. Starší lidé, zdravotníci, učitelé či chroničtí pacienti měli na vakcinaci nárok ještě dříve. Pro mnohé z nich proto zkrácení intervalu přeočkování neznamená výrazné urychlení. Na posilující dávku by začátkem prosince stejně měli nárok.

Odborníci upozorňují na snížení účinnosti vakcín v čase. „Podle předběžné analýzy českých dat po půlroce klesá účinnost druhé dávky u všech vakcín k šedesáti procentům, po tři čtvrtě roce pod padesát,“ napsal v pátek na Twitter předseda vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Třetí dávky podle něj zvyšují účinnost na devadesát procent.

Zájem o posilující dávku vakcíny byl dosud nejvyšší na začátku tohoto měsíce. Od 3. do 5. listopadu přeočkovali zdravotníci více než třicet tisíc lidí denně. V minulém týdnu byl největší zájem v úterý, kdy si pro třetí dávku přišlo 26 636 zájemců.